Η ΑΕΚ απαλλάχθηκε από τα ban που την επιβάρυναν με διαμεσολάβηση της FIBA, λίγα 24ωρα πριν από το Super Cup. Ποιος είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε περίπτωση που οι «κιτρινόμαυροι» δεν δείξουν συνέπεια στους διακανονισμούς τους.

Το θέμα των ban που είχαν επιβληθεί στην «Ένωση» από την παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ για οφειλές προς πρώην παίκτες της ήταν η… καυτή πατάτα του καλοκαιριού για τους «κιτρινόμαυρους». Άλλωστε, τον Αύγουστο η ΑΕΚ ήταν η ομάδα με τα περισσότερα ban παγκοσμίως (14), γεγονός που την εμπόδιζε από το να ολοκληρώσει τις μεταγραφές της.

Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα τις τελευταίες μέρες, καθώς το Σάββατο (25/9) ξεκινάει το Super Cup και ο Στέφανος Δέδας ήθελε τους νέους παίκτες στη διάθεσή του. Έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «LiveSport», η οριστική λύση στο εν λόγω ζήτημα δόθηκε μέσω της FIBA.

Για την ακρίβεια, το εν λόγω δημοσίευμα τονίζει πως πρόκειται για την έσχατη λύση, την οποία εφαρμόζει η παγκόσμια ομοσπονδία για να επιλύει οριστικά τέτοιες υποθέσεις. Όταν, λοιπόν, κρίνεται πως οι δύο πλευρές δεν μπορούν να οδηγηθούν σε συμφωνία, η FIBA επεμβαίνει και επιβάλει έναν διακανονισμό, που θα πρέπει να εξυπηρετείται από την ομάδα. Μάλιστα, οι όροι του συχνά είναι πιο ευνοϊκοί για τους συλλόγους που χρωστούν χρήματα, παρά για τους πιστωτές.

Ωστόσο, υπάρχει μία… παγίδα πίσω από αυτήν την υπόθεση. Η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στην ώρα της όλες τις δόσεις και αν δεν το κάνει, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος. Όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τον Άρη, αν η ΚΑΕ ΑΕΚ δεν τηρήσει έναν από τους πέντε διακανονισμούς που όρισε η FIBA, η ΕΟΚ θα είναι υποχρεωμένη να ανακαλέσει όλα τα δελτία της. Επομένως, η «Ένωση» απαλλάχθηκε από τον… μεγάλο βραχνά των τελευταίων μηνών, όμως οφείλει να δείξει συνέπεια από εδώ και πέρα, για να μην αντιμετωπίσει ακόμα πιο σοβαρές κυρώσεις.

Μετά τους παραπάνω διακανονισμούς και το… buzzer beater της FIBA για να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, οι νέοι παίκτες της ΑΕΚ θα είναι κανονικά στη διάθεση του κόουτς Δέδα για το Super Cup.