Επιστολή του Ιλκάι Γκουντογκάν στους Γερμανούς φιλάθλους λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του EURO.

Απόψε η «νάσιοναλμανσαφτ» αντιμετωπίζει τη Σκωτία στο Μόναχο στην πρεμιέρα της διοργάνωσης που φιλοξενεί και ο άσος της Μπαρτσελόνα, που θα φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, θέλησε να αναφερθεί στα συναισθήματα του, αλλά και στην ύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων σε θέματα κουλτούρας των παικτών.

«Το αποψινό παιχνίδι στις είναι κάτι παραπάνω από ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για μένα: Να βγάλω την εθνική μου ομάδα στο γήπεδο ως αρχηγός σε ένα τοπικό τουρνουά. Και μόνο που το σκέφτομαι ανατριχιάζω. Ακριβώς όπως η πορεία μας ως ομάδα ήταν δύσκολη και γεμάτη αποτυχίες τα τελευταία χρόνια, έτσι και εγώ θυμάμαι μια δύσκολη καριέρα με τη φανέλα της DFB. Αισθάνομαι ακόμη πιο περήφανος που οδηγώ τη Γερμανία στον αγωνιστικό χώρο ως ο πρώτος αρχηγός με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε ένα τουρνουά.

Μπορώ να ηγηθώ μιας ομάδας που είναι ξεχωριστή επειδή αποτελείται από τόσες διαφορετικές κουλτούρες και χώρες. Αυτοί ακριβώς είναι οι παράγοντες που θα μας κάνουν ισχυρούς ως γερμανική ομάδα το 2024: Η ποικιλομορφία και η επιρροή διαφορετικών πολιτισμών. Το παρελθόν είναι ότι το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους. Ζούμε σε εποχές στις οποίες δημιουργούνται όλο και περισσότερα μέτωπα. Οι άνθρωποι δεν ακούν πια ο ένας τον άλλον. Υπάρχει μια διαίρεση στην κοινωνία μας» γράφει ο Γκουντογκάν και συνεχίζει:

«Ως ομάδα, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θέλουμε να φέρουμε τη χώρα μας πιο κοντά, να συμβάλλουμε στην επαναφορά της μεγαλύτερης συνοχής, ώστε οι άνθρωποι να είναι περήφανοι για τη γερμανική ομάδα τους και να συνεχίσουμε να ερχόμαστε πιο κοντά στα εκατομμύρια των επισκεπτών που θα έρθουν στην όμορφη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες με διαφάνεια, σεβασμό και φιλία. Θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές Ευρώπης.

Αλλά ακόμη και αν δεν κερδίσουμε τον τίτλο στο τέλος, μπορεί να είναι ένα καλό τουρνουά. Όπως και το 2006, όταν ήμουν 15 ετών, μπόρεσα να παρακολουθήσω τα ατμοσφαιρικά φεστιβάλ φιλάθλων. Γιορτάσαμε ένα καλοκαιρινό παραμύθι, αν και τερματίσαμε μόνο τρίτοι Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι κάποιες ομάδες είναι λίγο πιο σταθερές και καλύτερα δοκιμασμένες από εμάς. Αλλά με τη φανταστική υποστήριξη των οπαδών μας, μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην έδρα μας σε πολλά επίπεδα.

Στο γήπεδο, βοηθήστε μας να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα ΜΑΖΙ!».