Η διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Νικ Καλάθη όπου εξηγεί γιατί είναι αυτός ο παίκτης “κλειδί” της Εθνικής.

Σαφώς ο σούπερ-σταρ της Ελλάδας θεωρείται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ωστόσο η FIBA αναφέρει σε ένα πολύ όμορφο άρθρο της, μια άλλη οπτική. Μια οπτική που δείχνει πως ο αρχηγός του Παναθηναϊκού μπορεί να παίξει πολύ πιο καθοριστικό ρόλο στα ματς του μεγάλου τουρνουά στην Κίνα.

καλάθηςΑναλυτικά η FIBA στο άρθρο της με τίτλο “Γιατί ο Νικ Καλάθης ίσως είναι το κλειδί για να έχει ελπίδες η Ελλάδα για μετάλλιο στην Κίνα”, αναφέρει:

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 καθιστά την Ελλάδα υποψήφια για τίτλο στην Κίνα. Δεν θα ήταν λάθος. Αλλά αναμφισβήτητα εξίσου σημαντικός για να έχει πιθανότητες η ομάδα της Ελλάδας, είναι ο Νικ Καλάθης.

Έχουν περάσει τρία καλοκαίρια από τότε που οι Αντετοκούνμπο και Καλάθης έπαιξαν μαζί για την Ελλάδα – όταν έχασαν από την Κροατία το 2016 στο Προολυμπιακό Τουρνουά στις αρχές Ιουλίου, χάνοντας τελικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Αντετοκούνμπο ήταν ακόμα 22 χρονών και δεν είχε ακόμη εξελιχθεί στο αστέρι που κατέφθασε στο “στρατόπεδο” της Ελλάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ως ο πολυτιμότερος παίκτης του NBA.

Ο ηγέτης της Milwaukee Bucks θα συμμετέχει για πέμπτη φορά σε διεθνές τουρνουά για την Ελλάδα – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο επίπεδο. Ο Καλάθης δήλωσε πρόσφατα ότι η επιστροφή του Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι της FIBA ​​έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, που κοντράρεται με το Μαυροβούνιο, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία στην ομάδα F στο Nanjing.

“Προφανώς είναι διαφορετικό το στυλ του, νομίζω όμως ότι ξέρει, το καταλαβαίνει, είναι έξυπνος παίκτης. Για εκείνον, το να το συνηθίσει θα κρίνει πόσο μακριά θα πάμε. Είναι ο ηγέτης μας, είναι ο άνθρωπός μας. Αυτόν θα ακολουθήσουμε και θα δούμε τι θα γίνει”, δήλωσε ο Καλάθης στο TalkBasket.

Καλάθης

Ο Καλάθης θα δει έναν πολύ διαφορετικό Αντετοκούνμπο από αυτόν που έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, στο EuroBasket 2015 και στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 2016. Αλλά και ο 30χρονος Καλάθης έχει αλλάξει πολύ από το 2016.

Ο καταγόμενος από την Φλόριντα παίκτης, πριν το Προολυμπιακό Τουρνουά, είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη μετά από δύο χρονιές με τους Memphis Grizzlies. Και το “εύρος” του στην Ευρώπη αυξανόταν ακόμη περισσότερο και σε υψηλότερο επίπεδο όντας ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ηπείρου σε επίπεδο συλλόγου.

Και ενώ μοιράστηκε το backcourt με τους βετεράνους Νίκο Ζήση και Βασίλη Σπανούλη στο EuroBasket 2015, ο Καλάθης ανέλαβε τα καθήκοντα του κύριου playmaker το 2016. Πριν από δύο χρόνια, ο Αντετοκούνμπο είχε αναγκαστεί ν’ αποχωρήσει από το EuroBasket 2017 λίγες ημέρες πριν την διοργάνωση λόγω τραυματισμού. Η Ελλάδα αγωνίστηκε στη φάση των Ομίλων στο Ελσίνκι με απώλειες από τη Γαλλία, τη Σλοβενία ​​και τη Φινλανδία για να φτάσει σ’ έναν αγώνα “ζωής και θανάτου” με την Πολωνία.

Ο Καλάθης ενίσχυσε σημαντικά την ομάδα πετυχαίνοντας 24 πόντους και 10 ασίστ μετά από μόλις 8 βαθμούς και 3 ασίστ κατά μέσο όρο στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του τουρνουά. Συνέχισε και “τράβηξε” την Ελλάδα στην φάση των νοκ-άουτ, με 14 πόντους και 6 ασίστ στον γύρο των “16” με τη νίκη επί της Λιθουανίας. Αυτά, πριν από τους 25 πόντους του και τις 7 ασίστ που όμως δεν ήταν αρκετά στον τρίτο τελικό με την Ρωσία.

Έπαιξε σε τρία παιχνίδια στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ​​2019 και διακρίθηκε στο ανάμεσα στους καλύτερους, με μέσο όρο 19 πόντους, 7 ασίστ και 3,7 ριμπάουντ, συμπεριλαμβανομένων των 31 πόντων, 8 ασίστ και 5 ριμπάουντ κατά της Γεωργίας τον Σεπτέμβριο του 2018.

Και όπως και ένα καλό κρασί, ο Καλάθης φαίνεται να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, αφού μετά από μια εξαιρετική χρονιά (2018-19) με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οδήγησε την ομάδα του στην πρωτιά για το ελληνικό πρωτάθλημα της Α1 όσο και στην ενίσχυση στην EuroLeague.

“Έχω προπονήσει ενάντια στους Magic Johnson, Bird και μπροστά από μερικούς από τους μεγάλους γκαρντ – Maurice Cheeks, Isaiah Thomas -. Στο παιχνίδι όμως… ο Νικ Καλάθης είναι ο καλύτερος πασέρ που έχω δει στη ζωή μου”, δήλωσε ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού Rick Pitino, προπονητής του Hall of Fame που προπονούσε δεκαετίες στο NBA και το NCAA πριν φτάσει στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2018.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι φοβούνται τόσο πολύ την πάσα του όταν κατεβάζει την μπάλα και περνάει το κέντρο. Έτσι όλοι τρέχουν πάνω του για να τον σταματήσουν από ένα εύκολο καλάθι. Όμως εκείνος συνεχίζει και αδιαμφισβήτητα λόγω της ικανότητάς του να πασάρει”, εξήγησε ο Pitino.

Την τελευταία φορά που έπαιξε μαζί με τον Αντετοκούνμπο, ο Καλάθης έδειξε την ανιδιοτέλεια του, μοιράζοντας 16 ασίστ σε τρία παιχνίδια στο τουρνουά του 2016, παίρνοντας παράλληλα μόλις 17 βολές.

Ο Καλάθης έχει μια εξαιρετική ικανότητα να κατανοεί τα “όπλα” που έχει γύρω του και όταν μπορεί ή δεν μπορεί να σουτάρει για να σκοράρει. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν ο ίδιος θα αποτελέσει κύριο παράγοντα για τις πιθανότητες της Ελλάδας στην Κίνα, το ότι ο Καλάθης και ο Αντετοκούνμπο μπορούν να βρεθούν και να παίξουν στο ίδιο μήκος κύματος.