Ο Ολυμπιακός πλήγωσε θανάσιμα τον… αδερφό του Ερυθρό Αστέρα, με τον Αραμπί να ευστοχεί στο 87ο λεπτό από την άσπρη βούλα μετά από σωρεία χαμένων ευκαιριών (26-4 οι τελικές) και να χαρίζει την επεισοδιακή πρόκριση στο Europa League για τους ερυθρόλευκους! Παραλίγο να πληρώσει εκ νέου την αναποτελεσματικότητα της η ομάδα του Μαρτίνς, εμφάνιση καριέρας από τον Μπόργιαν!

Αναπάντεχα… εκρηκτικό ξεκίνημα από τους ερυθρόλευκους του Βελιγραδίου αλλά και αυτούς του Πειραιά, με τις φάσεις μπροστά από τα καρέ των Σα και Μπόργιαν να διαδέχονται η μια την άλλη! Αρχικά ο Βουκάνοβιτς, έγινε ιδιαίτερα απειλητικός μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης, με την μπάλα ωστόσο να περνάει ψηλά από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Πορτογάλου.

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το αρχικό μούδιασμα και με την σειρά του απείλησε με το μακρινό σουτ του Μεριά στο 7′ και τον Μασούρα στο 8′, με τον Καναδό τερματοφύλακα ωστόσο, να μην ανησυχεί ιδιαίτερα.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς από το σημείο αυτό και έπειτα, άρχισε να αυξάνει συστηματικά την πίεση, κάνοντας την δυνατή εκκίνηση του Αστέρα να φαίνεται σαν μια απλή παρένθεση ενός ερυθρόλευκου μονολόγου.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν ως κύρια πηγή επιθετικής έκφρασης την αριστερή πλευρά, ώστε να εκμεταλλευτούν τα ανεβάσματα του Κώστα Τσιμίκα, με τον Ποντένσε να τραβιέται αρκετές φορές στο πλευρό του Μασούρα, δημιουργώντας ανισορροπία στην αμυντική λειτουργία του Ερυθρού.

Κάπως έτσι ήρθε και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού, με τον Ποντένσε να περνάει μια εξαιρετική κάθετη στον Αραμπί, αλλά τον Γκόμπελιτς να σταματά φανταστικά τον Μαροκινό πριν αυτός προλάβει να εκτελέσει από πλεονεκτική θέση στο 23′. Έντεκα λεπτά αργότερα, ο Ποντένσε βρέθηκε από δεξιά, έπιασε το δυνατό σουτ, ο Μπόργιαν απόκρουσε, ενώ αντέδρασε σωστά και στην προσπάθεια του επερχόμενου Ομάρ, με τον Ολυμπιακό να χάνει άλλη μια σπουδαία, διπλή ευκαιρία (32′)!

Το ανελέητο “ερυθρόλευκο” σφυροκόπημα συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό, με αποκορύφωμα την φάση του 34′ λεπτού, όπου ο Αραμπί έχασε απίστευτη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ αφού, ο Μαροκινός σηκώθηκε ανενόχλητος στην μικρή περιοχή του Αστέρα αλλά να στέλνει την στρογγυλή θεά έξω από την εστία του Μπόγιαν!

Οι φιλοξενούμενοι δεν έδειχναν ικανοί να απειλήσουν σε κανένα σημείο του αγώνα, ωστόσο βρέθηκαν μια ανάσα από το να πάρουν το προβάδισμα στο Γ.Καραϊσκάκης, όταν ο Γκιγέρμε ανέτρεψε τον Μάριν, ο Τομανέ ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών, αλλά είδε την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι (41′)! και τον Ερυθρό να σπαταλά την μοναδική σοβαρή τελική που του παρουσιάστηκε…

Ο Ολυμπιακός μπήκε με το ίδιο σκεπτικό και στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης, φανερώνοντας από την αρχή τις προθέσεις του, με τον Γκιγέρμε να απειλεί σε δυο περιπτώσεις από μακρινή απόσταση αλλά με το πρώτο σουτ να μην βρίσκει τον στόχο (46′) και το δεύτερο να σταματά στον Μπόργιαν (50′).

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς συνέχισε να είναι καταιγιστική, χάνοντας τρεις ευκαιρίες σε διάστημα 11 λεπτών, με τον Αραμπί να πετυχαίνει το δοκάρι στο 59′ μετά από εξαιρετική σέντρα του Τσιμίκα, τον Ποντένσε να αστοχεί σε πλασέ από πλεονεκτική θέση στο 63′ και τον ίδιο παίκτη να μην μπορεί να βρει τον στόχο με την μπάλα να “γλύφει” το δεξί δοκάρι της εστίας του Καναδού στο 70′.

Ο κλοιός άρχισε να στενεύει επικίνδυνα για τον Ολυμπιακό, το ποδοσφαιρικό “all in” του Ίβηρα τεχνικού με την είσοδο των Γκερέρο και Λοβέρα (61΄και 70 αντίστοιχα) δεν απέδωσε καρπούς, η ομάδα του Μιλόγεβιτς με κάποιο τρόπο κρατούσε μηδέν παθητικό και κάπου εκεί εμφανίστηκε σαν… από μηχανής Θεός, ο Ζάντερ έβαλε το χέρι του -στην κυριολεξία- αποκρούοντας μια σέντρα που έφτανε στον Ομάρ φάτσα στο τέρμα και ο Ιταλός ρέφερι μοιραία έδειξε τη λευκή βούλα. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ελ Αραμπί (87′), δεν αστόχησε και έτσι, ο… γρίφος του γκολ λύθηκε.

Έτσι οι ερυθρόλευκοι θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια στο Europa League, μετά από ένα ακόμα ματς που ήταν κυριαρχικοί αλλά δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε τέρματα, γεγονός που παραλίγο να τους στοιχίσει την πρόκριση…

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Τσιμίκας, Μεριά, Σεμέδο, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά (61′ Γκερέρο), Ποντένσε, Μασούρας (70′ Λοβέρα), Ελ Αραμπί (90′ Μπενζιά).

Ερυθρός Αστέρας (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Μπόργιαν, Γκόμπελιτς, Μιλούνοβιτς, Ντέγκενεκ, Ρόντιτς, Ίβανιτς (82′ Ζάντερ), Ν. Πέτροβιτς, Μάριν, Βουκάνοβιτς (65′ Μποάκιε), Γκαρσία, Τομανέ (58′ Λα Πάρα)