Καθημερινά, όλος ο κόσμος ακούει και διαβάζει με μεγάλη προσοχή τον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων που αφήνει ο κορονοϊός. Μερικές φορές, όμως, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε έναν αριθμό, μάς φαίνεται πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός. Πώς θα μπορέσουμε να δούμε την πραγματική «εικόνα»;

Συνήθως, ο άνθρωπος αντιδράει ακραία σε καταστάσεις οι οποίες δεν είναι γνώριμες για τον ίδιο. Αγχώνεται υπερβολικά ή γίνεται αδιάφορος ενώ δεν είναι στιγμές για χαλάρωση.

Όπως είναι λογικό, πολλοί έχουν χάσει το… μέτρημα με τόσους πολλούς αριθμούς, σε πολλές χώρες και δυσκολεύονται να αντιληφθούν πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η «ζημιά» του ιού στον κόσμο.

Το Sportsroom.gr βρίσκει τα επίσημα νούμερα της πανδημίας σε διάφορα κράτη, μέχρι σήμερα (03/04) και δείχνει πώς είναι με αριθμούς που λίγο-πολύ γνωρίζουμε από την καθημερινότητά μας.

Γαλλία: Θετικοί στον ιό ίσον με… σχεδόν ένα γεμάτο Ο.Α.Κ.Α.

Από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο είναι η Γαλλία, η οποία αριθμεί 59.000 ανθρώπους θετικούς στον κορονοϊό! Αναλογικά με τον πληθυσμό της, ο αριθμός δεν είναι τεράστιος αλλά βλέποντας την εικόνα παραπάνω, μπορούμε να σκεφτούμε πως να προσβληθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι το λιγότερο ανησυχητικό.

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στο Μαρούσι, μπορεί να φιλοξενήσει έως 60.000 θεατές, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, όσους βλέπετε στη φωτογραφία, πάνω από το κείμενο.

Ιταλία – Ισπανία: Τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τον COVID-19 βρίσκεται στη νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα στις Ιταλία και Ισπανία. Οι δύο χώρες έχουν μετρήσει (συνολικά) πάνω από 300.000 ανθρώπους θετικούς στον ιό και περισσότεροι από 24.000 έχουν χάσει τη «μάχη».

Ο επίσημος αριθμός χωρητικότητας του γηπέδου της Τούμπας είναι 20.000, όμως πολλές φορές σε sold-out, η έδρα του ΠΑΟΚ φιλοξενεί περισσότερο κόσμο από τα καθίσματά της, οπότε μπορούμε να αναλογιστούμε με την παραπάνω εικόνα το μεγάλο αριθμό των θυμάτων σε Ιταλία και Ισπανία.

Όπως και στη Γαλλία, η αναλογία με τον πληθυσμό είναι μικρή, αλλά κανείς δεν μπορεί να εφησυχαστεί όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η χαμηλή θέση της Ελλάδας

Όσον αφορά τη χώρα μας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες της Ευρώπης (και όχι μόνο), ο αριθμός δεν προκαλεί τόσο μεγάλο πανικό, καθώς μόλις 1.544 έχουν καταμετρηθεί θετικοί με τον ιό.

Το δημοτικό στάδιο της Λαμίας και έδρα της ομώνυμης ομάδας, αριθμεί περίπου 2.000 θέσεις, μερικές παραπάνω από όσους «παλεύουν» με τον ιό στη χώρα μας. Ίσως με αυτήν την αντιστοιχία να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε κάνει μία πολύ καλή προσπάθεια, ώστε να «πολεμήσουμε» τον ιό και αν συνεχίσουμε έτσι -και καλύτερα- θα τον… εξαφανίσουμε!

Τα νούμερα που τρομάζουν στις Η.Π.Α. και οι «νικητές» συνολικά

Για να βρούμε το ρεκόρ προσέλευσης κόσμου σε ένα γήπεδο για αθλητικό γεγονός, πρέπει να γυρίσουμε στο 2014, στο Μίσιγκαν, των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο καλοκαιρινό International Champions Cup, συγκέντρωσαν 109.318 ανθρώπους για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Αν διπλασιάσουμε αυτόν τον κόσμο, παραμένει μικρότερος από αυτούς που νοσούν στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό! Για την ακρίβεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 246.000 άτομα είναι αυτή τη στιγμή θετικοί στον ιό.

Για να κλείσουμε ευχάριστα, υπάρχει και η άλλη πλευρά του κορονοϊού, με τους ανθρώπους οι οποίοι νίκησαν τον ιό. Συνολικά, στον πλανήτη, πάνω από 222.000 άτομα ξεπέρασαν τον COVID-19, δηλαδή, πολλοί παραπάνω από δύο γεμάτα γήπεδα του Μίσιγκαν (πάνω εικόνα).