Σαν σήμερα, το 2002, ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός γονάτιζε την Μπαρτσελόνα μέσα στο ίδιο της το σπίτι όμως η ατυχία και ο διαιτητής δεν του επέτρεπαν να πάρει την σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Έχουν περάσει 18 χρόνια από την ημέρα εκείνη που ο μεγάλος Ευρωπαίος Παναθηναϊκός πραγματοποιούσε μία από τις πιο σπουδαίες εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μπαρτσελόνα μέσα στο Καμπ Νόου όμως στεκόταν άτυχος και γνωρίζοντας την ήττα με 3-1 έμενε εκτός ημιτελικών της διοργάνωσης. Οι πράσινοι του Σέρχιο Μαρκαριάν ταξίδεψαν στην Καταλονία για να υπερασπιστούν το υπέρ τους 1-0 από το πρώτο ματς στη Λεωφόρο, χάρη στο πέναλτι γκολ του Άγγελου Μπασινά.

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με ένα υπέροχο τέρμα μόλις στο 8’ έδωσε προβάδισμα στο τριφύλλι και πάγωσε τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα. Οι γηπεδούχοι πίεσαν και με δύο τέρματα του Λουις Ενρίκε και ένα του Σαβιόλα κατάφεραν να ανατρέψουν το σκορ και να το φέρουν στα επίπεδα του 3-1 με το οποίο προκρίνονταν.

Εκείνο το βράδυ έμοιαζε η τύχη να μην είναι σε καμία περίπτωση σύμμαχος της ελληνικής ομάδας. Ο Γιώργος Καραγκούνης τραυματίστηκε σοβαρά και έγινε αλλαγή νωρίς. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο το γκρουπ είχε χαρακτήρα και είχε μάθει να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έψαξαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης το γκολ εκείνο που θα τους έστελνε στην τετράδα.

Έφτασαν ελάχιστα εκατοστά από το να πετύχουν. Κωνσταντίνου, Βλάοβιτς και Κυργιάκος δεν κατάφερε να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα αφού πότε ο Πουγιόλ και πότε η ατυχία τους στέρησαν τη χαρά. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο διαιτητής που δεν υπέδειξε καθαρό πέναλτι του τερματοφύλακα των Καταλανών, Μπονάνο, που γκρέμισε τον Ολισαντέμπε.

Το 3-1 έμελλε να είναι το τελικό σκορ και η Μπαρτσελόνα πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό το ματς όμως θα μείνει στην ιστορία ως εκείνο που ελληνική ομάδα γονάτισε τους Καταλανούς μέσα στο ίδιος τους το σπίτι, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί.

Οι συνθέσεις εκείνης της αναμέτρησης:

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Καραγκούνης (45+ Μικάελσεν), Κόλκα (77 Βλάοβιτς), Λυμπερόπουλος (46 Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου.

Μπαρτσελόνα: Μπονάνο (84 Ρέινα), Πουγιόλ, ντε Μπουρ, Αμπελάρδο, Κόκο (45+ Κλάιφερτ), Τσάβι, Λουΐς Ενρίκε, Κοκού, Ριβάλντο, Όφερμαρς (74 Γκάμπρι), Σαβιόλα.