Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει ένα κύμα κοινωνικών αναταραχών και βίαιων διαμαρτυριών εξαιτίας ενός θλιβερού περιστατικού στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, κατά το οποίο σκοτώθηκε βασανιστικά με πνιγμό ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ μετά από αντιπαράθεση με αστυνομικούς. Ο τραγικός θάνατος του άοπλου πολίτη ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Όπως υπογραμμίζει ο Λιούις Χάμιλτον, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνον στις ΗΠΑ, αλλά «είναι στη Μεγάλη Βρετανία, είναι στη Ισπανία, είναι στην Ιταλία, είναι παντού. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι μειονότητες, πρέπει να αλλάξει». Ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 ζήτησε καλύτερη μόρφωση για τους ανθρώπους, ώστε να καταλαβαίνονται καλύτερα μεταξύ τους και συμπλήρωσε στο μήνυμά του τα εξής: «Είμαστε όλοι ίσοι. Δεν γεννιόμαστε με τον ρατσισμό και το μίσος στις καρδιές μας. Αυτό μας μαθαίνεται από εκείνους που θαυμάζουμε».

Μόλις τον Απρίλιο και λίγο πριν το σοκαριστικό συμβάν στις ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει ο Χάμιλτον ότι η κοινωνική κατάσταση σχετικά με τον ρατσισμό «είναι χειρότερη από ποτέ άλλοτε». Μάλιστα είχε υπενθυμίσει την προσφορά που είχε κάνει το 2019, να δραστηριοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μαζί με τους υπεύθυνους της Formula 1 και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου FIA.