Ο Βλάντας Γκαράστας, assistant coach του Αλεξάντερ Γκομέλσκι στο Ευρωμπάσκετ του 1987 προχώρησε σε δηλώσεις, αφήνοντας αιχμές για «περίεργα» πράγματα όπως τα χαρακτηρίζει που έγιναν τις ημέρες του τελικού. Ο πρώην τεχνικός της Ζαλγκίρις Κάουνας, μάλιστα, αναφέρει ότι ο Γκομέλσκι του είχε μεταφέρει ότι άνθρωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας τον είχαν ενημερώσει ότι υπάρχουν παίκτες της εθνικής ΕΣΣΔ θα «πουλήσουν» το ματς.

Στις δηλώσεις του ο Γκαράστας στο ‘’www.15min.lt’’ ανέφερε τι γνωρίζει για το ματς αυτό, αφήνοντας υπόνοιες και για γνώση του ζητήματος από τον Γκομέλσκι.

«Ο Γκομέλσκι επέστρεψε στην Εθνική ομάδα μόλις λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βλαντιμίρ Ομπούκοφ. «Πριν τον τελικό ο Γκομέλσκι με πλησίασε και μου είπε: Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ενημερώθηκα ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που θα πουλήσουν το ματς. Με ρώτησε τι σκέφτομαι γι’ αυτό. Του είπε ότι οι παίκτες μας είναι έντιμοι. Επανέλαβε την ερώτηση για το αν υποπτεύομαι τον Βάλντις Βάλτερς. Του απάντησα πως όχι… Η συζήτηση τελείωσε εκεί», ήταν τα λόγια του 87χρονου πια Γκαράστας. Όμως δεν σταματά εκεί και συνεχίζει και κάνει λόγο για ένα περίεργο τηλεφώνημα που είχε δεχθεί ο Γκομέλσκι που διήρκησε τελικά 50 λεπτά και μετά από αυτό, όπως λέει, ο τεχνικός της ομάδας ενεργούσε περίεργα.

Στο σημείο αυτό κάνει αναφορά για την επιλογή του Γκομέλσκι να αναθέσει το μαρκάρισμα του Γκάλη στον Μαρτσιουλόνις, την στιγμή που στον ημιτελικό με τους Γιουγκοσλάβους είχε αποδεχθεί να μαρκάρουν τον Ντράζεν Πέτροβιτς οι Έντεν και Χομίτσιους. «Είχαμε τεχνικό μίτινγκ πριν φύγουμε για το γήπεδο, για τον τελικό. Μιλούσε ο Γκομέλσκι όταν κάποιος μπήκε και του είπε ότι τον ζητούσαν στο τηλέφωνο. Δεν επέστρεψε άμεσα αλλά μετά από πενήντα λεπτά. Μπήκαμε στο πούλμαν και φύγαμε. Αισθάνομαι ότι ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα. Ζήτησε από τον Μαρτσουλιόνις να παίξει άμυνα τον Γκάλη. Αποτέλεσμα; Ο Μαρτσουλιόνις αποβλήθηκε με πέντε φάουλ! Ποτέ δε θα έβαζα τον καλύτερο παίκτη μου να μαρκάρει τον Γκάλη», αναφέρει ο Γκαράστας. Το δημοσίευμα αναφέρει και τι θυμάται ο Έντεν σχετικά με το ζήτημα αυτό… «Στον ημιτελικό με τους Γιουγκοσλάβους, ο Γκομέλσκι ρώτησε ποιος θα μαρκάρει τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Απάντησα εγώ και ο Χομίτσιους. Και όλα πήγαν καλά. Νικήσαμε και προκριθήκαμε».