Μία ψυχωμένη ΑΕΚ προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος μετά από 16 χρόνια (είχε σηκώσει την κουπα το 2001), αφού επικράτησε στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού με 73-69. Εκπληκτικός για την “Ένωση” ήταν ο Μάνι Χάρις με 20 πόντους ( 7/17 διπ., 1/3 τριπ., 5/7βολ), ενώ εξαιρετικοί ήταν οι Γκριν και Ελόνου με 17 και 12 πόντους αντίστοιχα. Για τους τυπικά φιλοξενούμενους ο Νίκος Παππάς σημείωσε 14 πόντους, ενώ Καλάθης (10π.) και Λοτζέσκι (11π.), έκαναν ότι μπορούσαν, αλλά δεν ήταν αρκετό κι έτσι οι πράσινοι έμειναν εκτός τελικού, ύστερα από 13 χρόνια ανελιπούς παρουσίας στον τελικό του θεσμού..

Επιφυλακτικά ξεκίνησαν οι δύο ομάδες στην αρχή του ματς, όμως ο ΠΑΟ ήταν περισσότερο ψύχραιμος στις επιλογές του και πήρε κεφάλι στο σκορ με 2-6. Η ΑΕΚ ήταν πολύ άστοχη και κυρίως πολύ αγχωμένη κι αυτό φαινόταν στα πρόσωπα των παικτών της. Ο Μάικ Γκριν βέβαια με τρίποντο μείωσε τη διαφορά στους δύο πόντους (5-7), ενώ ο Μάνι Χάρις με παίζοντας συνέχεια ένας εναντίον ενός, έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με 12-11. Οι φιλοξενούμενοι με δύο καλάθια από Παππά και Σίνγκλετον έκαναν ένα 5-0 σερί, όμως η Ένωση, ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο, όντας πίσω μόνο μ’έναν πόντο διαφορά (17-18).

Στη δεύτερη περίοδο το ματς έγινε πιο σκληρό με την ΑΕΚ ν’αντέχει στην πίεση του ΠΑΟ και να είναι μπροστά με 21-20. Στο σκορ έπαιξε ρόλο και η εκνευριστική αστοχία των φιλοξενούμενων στα σουτ δύο πόντων (8/25 εντός πεδιάς) και ιδιαίτερα του Νίκου Παππά, που έχασε τρία lay up. To σκορ βόλευε την ΑΕΚ περισσότερο (25-24), που είχε τον κόσμο με το μέρος της, όμως όσο δεν εκμεταλλευόταν την “ξηρασία” στην επίθεση των πράσινων, τότε το έργο της θα γινόταν πολύ δύσκολο στο δεύτερο ημίχρονο. Το 32-28 δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την απόδοση των γηπεδούχων και σίγουρα ο ΠΑΟ θα είναι καλύτερος στο δεύτερο εικοσάλεπτο.

Οι δύο αντίπαλοι ήταν πολύ καλά διαβασμένοι στα μετόπισθεν τα καλάθια έμπαιναν με “αίμα” και φαινόταν πως θα πηγαίναμε σε μία αναμέτρηση, που θα κρινόταν στο τέλος. Η ομάδα του Πασκουάλ με τέσσερις πόντους από Καλάθη και Ρίβερς πήρε προβάδισμα δύο πόντων (34-36) και ο Μανωλόπουλος κάλεσε τάιμ-άουτ, για να ηρεμήσει τους παίκτες του. Ευεργετικές αποδείχτηκαν οι συμβουλές του Έλληνα τεχνικού, αφού η ΑΕΚ παρά την απώλεια συγκέντρωσης ήταν πίσω μόνο με δύο πόντους (42-44) και θα τα έδινε όλα, για να πάρει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Οι γηπεδούχοι με φόλοου του Ελόνου ισοφάρισαν το ματς και στη συνέχεια είχαμε “ραψωδία” από το τρίποντο και από τις δύο ομάδες με το σκορ να διαμορφώνεται στο 52-54. Στη συνέχεια ένα αντιαθλητικό φάουλ του Παππά και ένα καλάθι του Χάρις, έκαναν το 55-54 για την ΑΕΚ 6 λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. O Παππάς κράταγε με μεγάλα σουτ μπροστά τον ΠΑΟ, όμως η ΑΕΚ πότε με τον Χάρις, πότε με τον Σι ισοφαριζε το σκορ (59-59). Ο Καλάθης με μεγάλο τρίποντο “σίγησε” το ΟΑΚΑ, όμως ο Μάνι Χάρις με γκολ-φάουλ έφερε το ματς στην ισοπαλία. Ο Γκριν με σουτ δύο πόντων έκανε το 64-62 και ο Πασκουάλ κάλεσε εσπευμένα τάιμ-άουτ. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι δεν ευστόχησαν σε δύο επιθέσεις και ο Ελόνου με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι, διαμόρφωσε το 66-62 56” πριν το τέλος. Ο Καλάθης κέρδισε φάουλ, αλλά ευστόχησε μόνο στη δεύτερη βολή και η ΑΕΚ με τον Γκριν ήταν άψογη από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, κάνοντας το 68-63. Ο Λαρεντζάκης υπέπεσε σ’ένα χαζό φάουλ, δίνοντας τρεις βολές στον Ρίβερς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε μόνο τις δύο. Ο Ελόνου με 1/2 βολές έκανε το 69-65, όμως ο Ρίβερς με τρίποντο μείωσε σε 69-68. Ο Αμερικανός του ΠΑΟ έκανε αμέσως μετά φάουλ στον Μάικ Γκριν, που με “ολύμπια” ψυχραιμία, έφερε το ματς στο +3 για την ομάδα του. Ο Παππάς από τη μεριά αστόχησε σε μία κρίσιμη βολή και μετά έγινε το “έλα να δεις”. Ο Λαρεντζάκης έκανε λάθος επαναφορά, ο Καλάθης έκλεψε τη μπάλα, όμως ο Ρίβερς πάτησε την πλάγια γραμμή και κάπου εκεί το ματς τελείωσε. Ο Ντούσαν Σάκοτα με δύο βολές διαμόρφωσε το τελικό 73-69, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 32-28, 42-44, 73-69