Η αναμονή έλαβε τέλος. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή γιορτή ποδοσφαίρου ήρθε, έστω και έναν χρόνο πιο αργά, για να γεμίσει ευχάριστα τα καυτά καλοκαιρινά βράδια μας. Τι και εάν η διοργάνωση τράβηξε τα πάνδεινα; Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να ματαίωσε την διεξαγωγή της μια φορά, αλλά το Euro του 2020 άντεξε στις φουρτούνες και βρίσκεται εδώ το 2021. Τώρα γιατί το όνομα παρέμεινε το ίδιο, χρήζει επίλυσης.

Το Sportsroom δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το μεγάλο πάρτι και λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη, σας παρουσιάζει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για αυτήν την διοργάνωση. 11 πόλεις, 24 ομάδες, 622 παίκτες συνολικά. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Ιταλία

Μετά από πολλά χρόνια και με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της, η Ιταλία βρήκε την χαμένη φόρμουλα της επιτυχίας και η αποτελεσματικότητα της, της επιτρέπει να… ονειρεύεται. Οι τεράστιες προσωπικότητες μπορεί να λείπουν από την «σκουάντρα ατζούρα», ωστόσο αυτό δεν δείχνει να την πτοεί, καθώς βασιζόμενη στο σύνολο αποδίδει εξαιρετικά. Τώρα ήρθε η σειρά της να δοκιμαστεί σε μια μεγάλη διοργάνωση και ακόμα και εάν τα πράγματα δείχνουν ευοίωνα, δεν γνωρίζουμε πως θα λειτουργήσει σε συνθήκες πίεσης. Την οχτάδα δείχνει να την «έχει» πάντως.

Τα βλέμματα δικαιολογημένα πέφτουν στον ασταμάτητο Τσίρο Ιμόμπιλε, με την εκτελεστική του δεινότητα να παίζει σημαίνοντα ρόλο, τόσο στην φάση των ομίλων, όσο και σε αυτήν των νοκ άουτ.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Σαλβατόρε Σίριγκου (Τορίνο)

Αμυντικοί: Φραντσέσκο Ατσέρμπι (Λάτσιο), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), Τζιόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), Τζιοβάνι ντι Λορέντζο (Νάπολι), Έμερσον (Τσέλσι), Αλεσάντρο Φλορέντζι (Παρί), Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ρόμα), Ραφαέλ Τολόι (Αταλάντα)

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Μπράιαν Κριστάντε (Ρόμα), Ζορζίνιο (Τσέλσι), Μανουέλ Λοκατέλι (Σασουόλο), Λορέντζο Πελεγκρίνι (Ρόμα), Ματέο Πεσίνα (Αταλάντα), Μάρκο Βεράτι (Παρί)

Επιθετικοί: Αντρέα Μπελότι (Τορίνο), Ντομένικο Μπεράρντι (Σασουόλο), Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Γιουβέντους), Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Λορέντζο Ινσίνιε (Νάπολι), Τζιάκομο Ρασπαντόρι (Σασουόλο)

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαντσίνι (Ιταλία)

Ελβετία

Πιστή σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού η Ελβετία, καθώς από το 2006 αγωνίζεται αδιάκοπα, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο εθνικών ομάδων. Γεγονός που από μόνο του λέει πολλά. Έχει να προσφέρει πράγματα σε αυτόν τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα πρώτο όμιλο και εάν έπρεπε να ποντάρω σε μια ομάδα για ‘α ακολουθήσει τους Ιταλούς στην επόμενη φάση, τότε αυτή θα ήταν η A-Team.

Μεσοεπιθετικά γίνονται… ωραία πραγματάκια και όσο πολύτιμα και εάν είναι τα γκολ του Χάρις Σεφέροβιτς, η ηγετική μορφή στην πολυπολιτισμική Ελβετία, είναι αδιαμφισβήτητα ο πολύτιμος Γκρανίτ Τσάκα.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Γιόνας Ομλέν (Μονπελιέ), Ιβόν Εμβογκό (Αϊντχόφεν), Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ)

Αμυντικοί: Μανουέλ Ακάντζι (Ντόρτμουντ), Λόρις Μπενίτο (Μπορντό), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιούκαστλ), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Σιλβάν Βιντμέρ (Βασιλεία), Κεβέν Εμπαμπού (Βόλφσμπουργκ), Εράι Τσέμερτ (Βασιλεία), Μπετσίρ Ομεράγκιτς (Ζυρίχη), Ζορντάν Λοτομπά (Νις)

Μέσοι: Γκράνιτ Τζάκα (Άρσεναλ), Τζερντάν Σακίρι (Λίβερπουλ), Στεβάν Ζουμπέρ (Άιντραχτ), Ντένις Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Ρέμο Φρόιλερ (Αταλάντα), Εντιμίλσον Φερνάντες (Μάιντς), Τζιμπρίλ Σο (Άιντραχτ)

Επιθετικοί: Χάρις Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Αντμίρ Μεχμέντι (Βόλφσμπουργκ), Μπριλ Εμπολό (Γκλάντμπαχ), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Κρίστιαν Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις)

Προπονητής: Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς (Ελβετία)

Τουρκία

Έχω να ομολογήσω πως η Τουρκία ήταν η ευχάριστη έκπληξη της προκριματικής φάσης του Euro. Κυρίως γιατί στο γήπεδο εμφανίστηκε αυτή η χαμένη αίγλη των παλαιότερων χρόνων. Με ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στην καλύτερη καμπή της καριέρας τους και να πρωταγωνιστούν στα top πρωταθλήματα, αλλά και αρκετή ποιότητα συνολικά, δεν θα αποτελέσει εύκολη βορά για κανέναν. Μεγάλη μάχη αναμένεται κόντρα στην Ελβετία για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, στις λεπτομέρειες θα κριθεί η πρόκριση.

Ο Σογιοντσού μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως στο παιχνίδι της ομάδας του Σενόλ Γκιουνές, ωστόσο Γιατζίτζι και Γιλμάζ προέρχονται από μια εξαιρετική σεζόν με την Λιλ και έχουν μια καλή ευκαιρία να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις μετοχές τους.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Αλτάι Μπαγιντίρ (Φενέρμπαχτσε), Μερτ Γκιουνόκ (Μπασακσεχίρ), Ουγκουρτζάν Τσακίρ (Τράμπζονσπορ)

Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Λιλ), Τσαγκλάρ Σογιουντσού (Λέστερ), Καάν Αϊχάν (Σασουόλο), Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους), Μερτ Μιουλντιούρ (Σασουόλο), Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ), Ριντβάν Γιλμάζ (Μπεσίκτας), Ουμούτ Μεράς (Χάβρη)

Μέσοι: Ντορουκχάν Τοκέζ (Μπεσίκτας), Ιρφάν Καχβετζί (Φενέρμπαχτσε), Οζάν Τουφάν (Φενέρμπαχτσε), Ταϊλάν Ανταλιαλί (Γαλατάσαραϊ), Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Κερέμ Ακτουρκόγλου (Γαλατάσαραϊ), Χαλίλ Ντερβίσογλου (Γαλατάσαραϊ), Ορκούν Κιεκτσιού (Φέγενορντ), Οκάι Γιουσλού (Γουέστ Μπρομ)

Επιθετικοί: Γιουσούφ Γιατζιτζί (Λιλ), Μπουράκ Γιλμάζ (Λιλ), Τζενγκίζ Ουντέρ (Λέστερ), Ενές Ουνάλ (Χετάφε), Αμπντιλκαντίρ Εμούρ (Τράμπζονσπορ), Κενάν Καραμάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ)

Προπονητής: Σενόλ Γκιουνές (Τουρκία)

Ουαλία

Το 2016 ήταν η απόλυτη έκπληξη της διοργάνωσης, η ομάδα που άφησε το Βέλγιο μακριά από ένα ακόμη τρόπαιο τα τελευταία χρόνια, λυγίζοντας τελικά στην ημιτελικό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Φέτος, παρότι βρίσκεται εκ νέου στην τελική φάση του Euro, τα πράγματα φαντάζουν και είναι διαφορετικά. Αυτή την στιγμή μοιάζει να είναι ο «μπαλαντέρ» του πρώτου ομίλου και οι ελπίδες για κάτι καλό δεν διακρίνονται στον ορίζοντα.

Κλασική Βρετανική ομάδα η Ουαλία, θα βασιστεί στο ακατάπαυστο τρέξιμο και την κίνηση στον χώρο και επιθετικά στις εμπνεύσεις του Γκάρεθ Μπέιλ, στο τελευταίο (;) μεγάλο τουρνουά της καριέρας του.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Άνταμ Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Γουέιν Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας), Ντάνι Γουόρντ (Λέστερ)

Αμυντικοί: Τομ Λόκιερ (Λούτον), Κρις Μέπχαμ (Μπόρνμουθ), Κρις Γκάντερ (Τσάρλτον), Κόνορ Ρόμπερτς (Σουόνσι), Τζόι Ρόντον (Τότεναμ), Ρις Νόρινγκτον Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Μπεν Καμπάνγκο (Σουόνσι), Μπεν Ντέιβις (Τότεναμ), Νέκο Γουίλιαμς (Λίβερπουλ)

Μέσοι: Ράμπιν Κόλγουιλ (Κάρντιφ), Άαρον Ράμσεϊ (Γιουβέντους), Τζόι Μόρελ (Λούτον), Ίθαν Αμπάντου (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Τζο Άλεν (Στόουκ Σίτι), Τζόνι Γουίλιαμς (Κάρντιφ), Ματ Σμιθ (Ντονκάστερ), Ντίλαν Λέβιτ (Ιστρα), Ντέιβιντ Μπρουκς (Μπόρνμουθ), Χάρι Γουίλσον (Κάρντιφ)

Επιθετικοί: Νταν Τζέιμς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκάρεθ Μπέιλ (Τότεναμ), Κίφερ Μουρ (Λιντς), Τάιλερ Ρόμπερτς (Λιντς)

Προπονητής: Ρομπ Πέιτζ (Ουαλία)

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Βέλγιο

Το Βέλγιο αποτελεί μια κατηγορία μόνο του. Η τρομακτική φουρνιά παικτών των τελευταίων ετών δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα μεγάλο τρόπαιο και τα χρόνια περνούν… επικίνδυνα. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο η ατομική ποιότητα, είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων. Φέτος ο τελικός μοιάζει μονόδρομος και ας εκκινεί αυτήν την κούρσα όντας το δεύτερο φαβορί, πίσω από την Γαλλία. Το εάν θα το καταφέρει φέτος, παραμένει άγνωστο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την δυναμική της. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι πλήρης σε κάθε θέση και με βεβαιότητα, το αφεντικό του δεύτερου ομίλου.

Εάν θελήσει κάποιος να εστιάσει κάπου συγκεκριμένα το πιθανότερο είναι να πάθει πονοκέφαλο. Το ενδιαφέρον όμως τις τελευταίες εβδομάδες είχε πέσει στην συμμετοχή ή όχι του κομβικού Κέβιν Ντε Μπρόινε και εφόσον ο μέσος της Σίτι δώσει τελικά το παρών, το Βέλγιο ανεβαίνει αυτόματα ένα επίπεδο.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Ματς Σελς (Στρασμπούρ)

Αμυντικοί: Τόνι Αλντερβάιρελντ (Τότεναμ), Ντέντρικ Μπογιάτα (Χέρτα), Τζέισον Ντεναγέρ (Λιόν), Τόμας Βερμάλεν (Βίσελ Κόμπε), Γιαν Βερτόνχεν (Μπενφίκα), Τομά Μενιέ (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο), Τίμοθι Καστάνιε (Λέστερ), Νασέρ Σαντλί (Μπασακσεχίρ), Τοργκάν Αζάρ (Ντόρτμουντ), Κέβιν ντε Μπράινε (Μάντσεστερ Σίτι), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Γουλβς), Ντένις Πρατ (Λέστερ), Γιούρι Τίλεμανς (Λέστερ), Χανς Βανάκεν (Μπριζ), Άξελ Βίτσελ (Ντόρτμουντ)

Επιθετικοί: Τζέρεμι Ντοκού (Ρεν), Εντέν Αζάρ (Ρεάλ), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Λεάντρο Τροσάρ (Μπράιτον), Μισί Μπατσουαγί (Κρίσταλ Πάλας), Κριστιάν Μπεντέκε (Κρίσταλ Πάλας), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ)

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (Ισπανία)

Δανία

Επιστροφή μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια σε τελική φάση Euro για την Δανία και με αρκετά εμφατικό τρόπο μάλιστα. Τέρας σταθερότητας και σοβαρότητας, στην προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τα ψήγματα ποιότητας που διαθέτει στο ρόστερ της να την καθιστούν άκρως επικίνδυνη για κάθε αντίπαλο. Σχετικά βατός ο όμιλος στον οποίο συμμετέχει, με το όνειρο της πρόκρισης στα νοκ αόυτ να είναι χειροπιαστό. Οι 14 ήττες που έχει δεχτεί, επίδοση ρεκόρ για την διοργάνωση, ίσως αποτελέσουν ψυχολογικό τροχοπέδη.

Σταθερός την φετινή σεζόν ο Κάσπερ Σμάιχελ, αλλά ο φύσει και θέσει ηγέτης αυτής της ομάδας, δεν είναι άλλος από τον πρωταθλητή Ιταλίας με την Ίντερ Κρίστιαν Έρικσεν.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Λέστερ), Φρέντερικ Ρένοβ (Σάλκε), Γιόνας Λεσλ (Έβερτον)

Αμυντικοί: Γενς Στρίγκερ Λάρσεν (Ουντινέζε), Ντάνιελ Βας (Βαλενσιέν), Γιόακιμ Μάλε (Αταλάντα), Νικολάι Μπόιλεσεν (Κοπεγχάγη), Σίμον Κιερ (Μίλαν), Αντρέας Κρίστενσεν (Τσέλσι), Γιανίκ Βέστεργκαρντ (Σαουθάμπτον), Γιόακιμ Άντερσεν (Φούλαμ), Ματίας Γέργκενσεν (Κοπεγχάγη)

Μέσοι: Πιέρ Εμίλ Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Τόμας Ντιλέινι (Ντόρμουντ), Ματίας Γένσεν (Μπρέντφορντ), Κρίστιαν Έρικσεν (Ίντερ), Κρίστιαν Νέργκααρντ (Μπρέντφορντ), Αντρέας Κρίστιανσεν (Μάλμε)

Επιθετικοί: Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία), Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ (Μπαρτσελόνα), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Νις), Γιόνας Βιντ (Κοπεγχάγη), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Μπολόνια), Αντρέας Κρονέλιους (Πάρμα), Ρόμπερτ Σκοβ (Χοφενχάιμ), Μίκελ Ντάλσγκααρντ (Σαμπντόρια)

Προπονητής: Κάσπερ Χιούλμαντ (Δανία)

Φινλανδία

Η έτερη εκπρόσωπος του Σκανδιναβικού ποδοσφαίρου, Φινλανδία, έρχεται για να παλέψει με αξιώσεις σε έναν όμιλο όπου τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος της. Μετά από 32 αποτυχημένες προσπάθειες ολοκλήρωσε επιτέλους τον στόχο της συμμετοχής σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά και με τι τρόπο μάλιστα! 60% ποσοστό νικών στα προκριματικά, 1.8 γκολ άνα παιχνίδι, επίδοση που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της. Όποιος την υποτιμήσει θα το πληρώσει αδρά, τις ζημιές της να είστε σίγουροι πως θα τις κάνει.

Μπορεί ο Τιμ Σπαρβ να φέρνει άρωμα… Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά ο killer Πούκι είναι αυτός που τράβηξε και θα τραβήξει το κουπί.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Λούκας Χράντετσκι (Λεβερκούζεν), Γέσε Γιόρονεν (Μπρέσια), Άνσι Γιάκολα (Μπρίστολ Ρόβερς)

Αμυντικοί: Πάουλους Αραγιούρι (Πάφος), Ντάνιελ Ο’ Σόνεσι (Ελσίνκι), Γιόνα Τόιβιο (Χάκεν), Λέο Βάισανεν (Έλφσμποργκ), Πίρι Σόιρι (Έσμπιεργκ), Σάουλι Βάισανεν (Κιέβο), Νικολάι Άλχο (ΜΤΚ), Γέρε Ούρονεν (Γκενκ), Γιούκα Ράιταλα (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Ρόμπερτ Ιβάνοβ (Βάρτα)

Μέσοι: Γκλεν Καμαρά (Ρέιντζερς), Ρόμπερτ Τέιλορ (Μπραν), Ρόμπιν Λουντ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Φρέντρικ Γένσεν (Άουγκσμπουργκ), Ράσμους Σίλερ (Τζουγκάρντεν), Τιμ Σπαρβ (ΑΕΛ), Τόμας Λαμ (Τσβόλε), Γιόνι Κάουκο (Έσμπιεργκ), Όνι Βαλακάρι (Πάφος)

Επιθετικοί: Τέεμου Πούκι (Νόριτς), Γιόελ Πογιανπάλο (Ουνιόν), Μάρκους Φορς (Μπρέντφορντ), Λάσι Λαπαλάινεν (Μόντρεαλ)

Προπονητής: Μάρκου Κάνερβα (Φινλανδία)

Ρωσία

Δεν δυσκολεύτηκε και πολύ να εξασφαλίσει την πρόκριση της σε ακόμη μια τελική φάση Euro η ρωσική αρκούδα όπου με εξαίρεση τους ασταμάτητους Βέλγους έκανε… πάρτι. Απαιτητικός ο όμιλος στο οποίο κληρώθηκε και το σενάριο να μείνει εκτός νοκ άουτ, όπως και στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις δηλαδή είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Τα 61 χρόνια… φαγούρας από την πρώτη κατάκτηση (ως Σοβιετική Ένωση τότε) απέχουν λίγα 24ωρα από το να αυξηθούν καθώς θα χρειαστεί κάτι αναπάντεχα ξεχωριστό για να σοκάρει τον πλανήτη.

Δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος από το ρωσικό σύνολο, με φωτεινές εξαιρέσεις βέβαια, τον ποιοτικό Γκολόβιν και τον παραγωγικό Τζιούμπα.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Άντον Σούνιν (Ντινάμο), Γιούρι Ντιούπιν (Ρούμπιν), Ματβέι Σαφόνοφ (Κρασνοντάρ)

Αμυντικοί: Γκέοργκι Τζίκια (Σπαρτάκ), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ), Ίγκορ Ντινέεφ (ΤΣΣΚΑ), Βιάτσεσλαφ Καραβάεφ (Ζενίτ), Φίοντορ Κουντριασόφ (Αντάλιασπορ), Αντρέι Σεμιόνοφ (Αχμάτ), Γιούρι Ζιρκόφ (Ζενίτ)

Μέσοι: Ντμίτρι Μπαρίνοφ (Λοκομοτίβ), Ριφάτ Ζεμαλετντίνοφ (Λοκομοτίβ), Μακσίμ Μούχιν (Λοκομοτίβ), Αλεκσάντρ Γκολόβιν (Μονακό), Ντανίιλ Φόμιν (Ντινάμο), Ρόμαν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ), Αλεκσέι Ιόνοφ (Κρασνοντάρ), Ντάλερ Κουζιάεφ (Ζενίτ), Αντρέι Μοτστοβόι (Ζενίτ), Μαγκομέντ Οζντόγεφ (Ζενίτ), Αλεκσέι Μιραντσούκ (Αταλάντα), Ντενίς Τσέρισεφ (Βαλένθια), Ντενίς Μαρκάροφ (Ρούμπιν)

Επιθετικοί: Αρτέμ Τζιούμπα (Ζενίτ), Αλεκσάντρ Σομπόλεφ (Σπαρτάκ), Άντον Ζαμπολότνι (Σότσι)

Προπονητής: Στάνισλαβ Τσερτσεσόφ (Ρωσία)

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Αυστρία

Η Αυστρία μπαίνει στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ ποδοσφαίρου με έναν απώτερο σκοπό. Χωρίς νίκη για περίπου 30 χρόνια σε major τουρνουά η ομάδα του Φράνκο Φόντα, συνθήκη, που όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, άπαντες θα επιθυμούσαν να λάβει οριστικά τέλος. Άλλωστε αυτός μοιάζει να είναι και ο μοναδικός απτός στόχος της “Das Team” αυτή την χρονική περίοδο.

Ο Νταβίντ Αλάμπα έκλεισε έναν τεράστιο κύκλο στην ομάδα του Μονάχου και πλέον αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του στην Βασίλισσα της Μαδρίτης. Λογικό και επόμενο να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ντάνιελ Μπάχμαν (Γουότφορντ), Παβάο Πέρβαν (Βόλφσμπουργκ), Αλεξάντερ Σλάγκερ (ΛΑΣΚ)

Αμυντικοί: Αλεκσάνταρ Ντράγκοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Ντάβιντ Αλάμπα (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάρτιν Χιντερέγκερ (Αϊντραχτ), Στέφαν Λάινερ (Γκλάντμπαχ), Αντρέας Ούλμερ (Ζάλτσμπουργκ), Κρίστοφερ Τρίμελ (Ουνιόν), Στέφαν Πος (Χόφενχαϊμ), Φίλιπ Λίνχαρτ (Φράιμπουργκ), Μάρκο Φριντλ (Βέρντερ)

Μέσοι: Γιούλιαν Μπαουμγκάρτλινγκερ (Λεβερκούζεν), Στέφαν Ιλσάνκερ (Αϊντραχτ), Βαλεντίνο Λάτσαρο (Γκλάντμπαχ), Αλεσάντρο Σεπφ (Σάλκε), Φλόριαν Γκρίλιτς (Χόφενχαϊμ), Λούις Σάουμπ (Λουκέρνη), Ξάβιερ Σλάγκερ (Βόλφσμπουργκ), Κρίστοφ Μπαουμγκάρτνερ (Χόφενχαϊμ), Κόνραντ Λάιμερ (Λειψία), Μάρσελ Ζάμπιτζερ (Λειψία)

Επιθετικοί: Μάρκο Αρναούτοβιτς (Σανγκάι Πορτ), Μίχαελ Γκρέγκοριτς (Άουγκσμπουργκ), Καρίμ Ονισίβο (Μάιντς), Σάσα Κάλαϊτζιτς (Στουτγάρδη)

Προπονητής: Φράνκο Φόντα (Γερμανία)

Ολλανδία

Η απουσία της ήταν αισθητή και το βάρος της φανέλας της δεν άντεχε άλλη μια αποτυχία. Πρώτα το Euro του 2016, μετά το Μουντιάλ του 2018. Αυτήν την φορά η ανομβρία έλαβε τέλος και οι Οράνιε θα δώσουν το παρών σε τελική φάση major τουρνουά. Βέβαια τον τελευταίο καιρό τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η ατυχία τους χτύπησε την πόρτα και δεν λέει να τους αφήσει ήσυχους. Γνωστή εδώ και καιρό η απουσία του ηγετικού Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, εκτός λόγω κορωνοϊού ο Σίλεσεν, απρόοπτο της τελευταίας με Φαν Ντε Μπέεκ. Το έργο της φαινομενικά δυσκολεύει για μια πορεία ταυτόσημη της ιστορίας της, αλλά μετά την φάση των ομίλων όλα είναι πιθανά.

Η απουσία του κομβικού αμυντικού της Λίβερπουλ δεν καλύπτεται. Ο Μέμφις Ντεπάι είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και δικαιολογημένα είναι η στιγμή του να λάμψει.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Μάρκο Μπιζότ (Άλκμααρ), Τιμ Κρουλ (Νόριτς), Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ (Άγιαξ)

Αμυντικοί: Πάτρικ φαν Άανχολτ (Κρίσταλ Πάλας), Νέιθαν Ακέ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντέιλι Μπλιντ (Άγιαξ), Ντένζελ Ντάμφρις (Αϊντχόφεν), Ματάις ντε Λιχτ (Γιουβέντους), Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ), Γιόελ Φέλτμαν (Μπράιτον), Στέφαν ντε Φράι (Ίντερ), Όουεν Βάινταλ (Άλκμααρ)

Μέσοι: Ράιαν Χράφενμπερχ (Άγιαξ), Φρένκι ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Ντάβι Κλάασεν (Άγιαξ), Τεν Κόπμαϊνερς (Άλκμααρ), Μάρτεν ντε Ρον (Αταλάντα), Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ (Λίβερπουλ)

Επιθετικοί: Στίβεν Μπέρχαους (Φέγενορντ), Κόντι Χάκπο (Αϊντχόφεν), Λουκ ντε Γιονγκ (Σεβίλλη), Ντόνιελ Μάλεν (Αϊντχόφεν), Μέμφις Ντεπάι (Λιόν), Κουίνσι Πρόμες (Σπαρτάκ), Βόουτ Βέχορστ (Βόλφσμπουργκ)

Προπονητής: Φρανκ ντε Μπουρ (Ολλανδία)

Βόρεια Μακεδονία

Η Σταχτοπούτα της φετινής διοργάνωσης ολοκληρώνει το παραμύθι της ιδανικά με την συμμετοχή της στο Euro του 2020. Μια μεγάλη στιγμή για την χώρα, όσο και για τον γερόλυκο, Γκόραν Πάντεφ, που επανήλθε με τα χρώματα της Εθνικής για να την οδηγήσει στην δόξα. Και το κατάφερε με το χρυσό γκολ στον τελικό των play-off κόντρα στην Γεωργία. Το ταξίδι θα το απολαύσει, ό,τι και να γίνει. Τώρα εάν θα καταφέρει να παίξει κάποιον ενεργό ρόλο κόβοντας βαθμούς από τα φαβορί, θα κριθεί στο γήπεδο.

Ο 37χρονος επιθετικός της Τζένοα είναι αναμφίβολα ο απόλυτος πρωταγωνιστής των «λιονταριών» και το ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία του μεγάλη παράσταση, κάνει αυτό το καλοκαίρι ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Στόλε Ντιμιτριέφσκι (Ράγιο), Ντάμιαν Σισκόφσκι (Δόξα), Ρίστε Γιάνκοφ (Ραποντνίτσκι)

Αμυντκοί: Στέφαν Ριστόφσκι (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Βίσαρ Μούσλιου (Φερεντσβάρος), Έγκζον Μπεγτούλαϊ (Σκεντίγια), Κίρε Ριστέφσκι (Ούιπεστ), Γκόικο Ζάικοφ (Σαρλερουά), Ντάρλκο Βελκόφσκι (Ριέκα), Έζγκιαν Αλιόσκι (Λιντς)

Μέσοι: Άριαν Αντέμι (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ένις Μπάρντι (Λεβάντε), Στέφαν Σπιρόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Μπόμπαν Νικόλοφ (Λέτσε), Τίομιρε Κονσταντίνοφ (Ρουζομπέροκ), Φέρχαν Χάσανι (Παρτιζάνι Τιράνων), Έλιφ Ελμάς (Νάπολι), Ντάνιελ Αβραμόσκι (Καϊσερίσπορ), Ντάρκο Τσούρλινοφ (Στουτγκάρδη), Μάριαν Ραντέσκι (Ακαδημία Πάντεφ)

Επιθετικοί: Γκόραν Πάντεφ (Τζένοα), Αλεκσάνταρ Τράικοφσκι (Μαγιόρκα), Ίβαν Τριτσκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Βλάτκο Στογιανόφσκι (Σαμπλί), Κρστε Βελικόφσκι (Σαράγεβο), Μίλαν Ριστόφσκι (Σπάρτακ Τρνάβα)

Προπονητής: Ίγκορ Ανγκελόφσκι (Βόρεια Μακεδονία)

Ουκρανία

Η Ουκρανία με τον Αντρέι Σεφτσένκο στον πάγκο της έχει ανέβει επίπεδο, τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά. Προκρίθηκε κατακτώντας την πρώτη θέση, ενώ είδε την πλάτη της η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία. Η ταλαιπωρία που υπέστη ελέω κορωνοϊού λίγο έλειψε να την λυγίσει, αλλά έδειξε χαρακτήρα από… ατσάλι. Με την αύρα του προπονητή της, έχει τη δυνατότητα να παλέψει για την παρουσία της στη νοκ άουτ φάση του θεσμού.

Ο Αλεξάντερ Πιατόφ μπορεί να είναι η σημαία αυτή της ομάδας, ωστόσο το μεγαλύτερο όπλο της Main Team δεν είναι άλλο, από τον άνθρωπο που βρίσκεται στο τιμόνι της.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Γκιόργκι Μπουστσάν (Ντινάμο Κιέβου), Αντρέι Πιατόβ (Σαχτάρ), Ανατόλι Τρουμπίν (Σαχτάρ)

Αμυντικοί: Εντουάρντ Σομπόλ (Μπριζ), Ιλια Ζαμπάρνι (Ντινάμο Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Ντινάμο Κιέβου), Αλεξάντερ Καραβέεβ (Ντινάμο Κιέβου), Αλεξάντερ Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Ντένις Ποπόβ (Ντινάμο Κιέβου), Σεργκέι Κρίβτσοβ (Σαχτάρ), Νικολάι Ματβιένκο (Σαχτάρ)

Μέσοι: Γκιόργκι Σουντάκοβ (Σαχτάρ), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ), Μάρλος (Σαχτάρ), Σέρχι Σίντορτσουκ (Ντινάμο Κιέβου), Νικολάι Σαραπένκο (Ντινάμο Κιέβου), Βίκτορ Τσιγκάνκοβ (Ντινάμο Κιέβου), Αντρέι Γιαρμολένκο (Γουέστ Χαμ), Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Αταλάντα), Εβγκένι Μακαρένκο (Κορτράικ), Αλεξάντερ Ζιντσένκο (Μαν. Σίτι), Ρόμαν Μπεζους (Γάνδη), Αλεξάντερ Ζούμπκοβ (Φερεντσβάρος)

Επιθετικοί: Ρόμαν Γιάρεμτσουκ (Γάνδη), Αρτέμ Μπεσέντιν (Ντινάμο Κιέβου), Αρτέμ Ντόβμπικ (Ντνίπρο)

Προπονητής: Αντρέι Σεφτσένκο (Ουκρανία)