Το Γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί χωρίς φιλάθλους στις αρχές Μαϊου και τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει πιστά το πλάνο των Γερμανών.

Ο CEO των Bundesliga και Bundesliga 2, Κριστιάν Ζέιφαρτ, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στους «New York Times» ότι τα πρωταθλήματα στη Γερμανία θα ξεκινήσουν στις αρχές του Μαϊου, χωρίς φιλάθλους και θα τελειώσουν τον Ιούνιο.

Στα γήπεδα θα βρίσκονται μόνο παίκτες, η αποστολή (μαζί με γιατρούς, θεραπευτές κ.α.) αλλά και όσοι σχετίζονται επαγγελματικά, δηλαδή τηλεοπτικά συνεργεία κ.ο.κ. Επίσης υπάρχει ο όρος όλα τα παραπάνω άτομα να μη ξεπερνούν τα 240.

Μετά από αυτήν την απόφαση είναι μία εύλογη απορία, γιατί να μη γίνει το ίδιο σχέδιο και στην Ελλάδα. Άλλωστε στη χώρα μας έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα (1.833) από την Γερμανία (109.329). Οπότε εφόσον η Γερμανία είναι έτοιμη, γιατί όχι και η Ελλάδα;

Το σχέδιο της Γερμανικής λίγκας ακούγεται λογικό, υπεύθυνο και σοβαρό. Προφανώς το κέρδος ήταν μοχλός πίεσης των ιθυνόντων, αλλά σε αυτήν την απόφαση δεν φαίνεται να διατρέχεται ιδιαίτερος κίνδυνος στους αθλητές (και όχι μόνο).

Όπως και στη Γερμανία, έτσι και στην Ελλάδα μπορεί να γίνει το ίδιο αλλά με αρκετούς σημαντικούς… αστερίσκους.

* Έχουμε τη τάση ως λαός να είμαστε θερμοί φίλαθλοι ή οπαδοί. Αν σε ενδεχόμενη επανέναρξη πρωταθλήματος δούμε πλήθος κόσμου έξω από τα γήπεδα, «αυτοσχέδιες»… κερκίδες σε πλατείες και γενικότερα καταστάσεις που δεν θυμίζουν καραντίνα, τότε δεν είμαστε οι ίδιοι έτοιμοι γι’ αυτό το σενάριο και όχι η κατάσταση του ιού στη χώρα.

* Θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή της αστυνομίας σε μαγαζιά με τηλεοράσεις, τα οποία προβάλλουν αγώνες. Μέχρι στιγμής τέτοιου είδους χώροι είναι κλειστοί στη χώρα, αλλά σε ενδεχόμενη επανέναρξη, το δέλεαρ είναι αρκετά ισχυρό ώστε να παρασύρει μαγαζάτορες να ανοίξουν το μαγαζί τους και να συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος, «στιβαγμένος» σε τραπεζάκια. Αυτό – όπως και ο πρώτος αστερίσκος – θα είναι καταστροφή για τη προσπάθεια της χώρας κατά της πανδημίας.

* Η αστυνομία θα πρέπει να έχει το νου της και σε άσκοπες μετακινήσεις των κατοίκων. Εκτός από τα μπαρ και τα ψητοπωλεία, είναι συχνό φαινόμενο να μαζεύονται παρέες σε σπίτι ενός φίλου για να δουν παρέα έναν αγώνα. Κάτι τέτοιο, από μόνο του, βοηθάει τον ιό να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

* Ο κόσμος οφείλει να είναι ακόμα πιο προσεκτικός: Το delivery φαγητού ταιριάζει υπέροχα βλέποντας ποδόσφαιρο. Ο ιός δεν μεταδίδεται με το φαγητό, αλλά μπορεί να μεταδοθεί στις συσκευασίες του. Εφόσον οι παραγγελίες φαγητού αυξηθούν λίγο ή πολύ σε ενδεχόμενη επανέναρξη αγώνων, τότε πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο πλύσιμο χεριών και την επαφή με άλλα άτομα ή αντικείμενα.

Είναι λοιπόν θεωρητικά δυνατό να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα αλλά είναι στην κρίση της λίγκας και της Κυβέρνησης αν υπάρξουν πιθανά παραπτώματα ή αφέλειες των παραπάνω αστερίσκων (και όχι μόνο) σε ενδεχόμενη επανέναρξη πρωταθλημάτων.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων μέχρι στιγμής δεν συζητιέται αυτό το πλάνο από κανέναν αρμόδιο φορέα. Στο μυαλό της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να περάσει το Πάσχα… ήρεμα.