Ο πρόεδρος της Football League μίλησε στην εφημερίδα Sportday και παραδέχτηκε πως τα προβλήματα του πρωταθλήματος είναι πάρα πολλά.

Αναλυτικά τα πιο σημαντικά από τα λεγόμενα του:

Συμπληρώνετε δύο σεζόν ως πρόεδρος. Τι χρέη κληρονομήσατε; Είχε φέρει πέρυσι ορκωτούς λογιστές ο Απόλλων Σμύρνης. Τι πόρισμα έβγαλαν;

«Η κληρονομιά μας είναι μεγάλο θέμα. Ακόμη ψάχνουμε να βρούμε που χρωστάει και πόσα η λίγκα. Όντως υπάρχουν χρέη που προσπαθούμε να τα βάλουμε σε τάξη. Είχε ένα χρέος 400.000 ευρώ σε ΙΚΑ -εφορία το οποίο έχει ρυθμιστεί και εξυπηρετείται. Από εκεί και πέρα, ό,τι χρέη εμφανίζονται, τα ψάχνουμε. Μην ξεχνάτε ότι η λίγκα την περίοδο 2009 -2016 διαχειρίστηκε 79,5 εκατομμύρια σε χορηγίες».

Και που πήγαν αυτά τα λεφτά;

«Τα λεφτά που πήγαν και πως πήγαν, θα σας το πουν οι προηγούμενοι πρόεδροι, που τα διαχειρίστηκαν. Εμείς βρήκαμε πέρυσι σχεδόν 1.000.000 ευρώ που πήγε σε αποζημιώσεις και ό,τι έρχεται πηγαίνει σε μισθοδοσία και λειτουργικά της λίγκας και την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων χρεών».

Όταν η ΕΠΑΕ έγινε Football League, η Σούπερ Λίγκα όφειλε να δίνει ένα ποσοστό χρημάτων. Γιατί η λίγκα σας δεν διεκδικεί τα λεφτά;

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα που θίγετε. Το θέσαμε στον υπουργό κ. Βασιλειάδη, να θεσμοθετηθεί άμεσα ένα ποσοστό από το στοίχημα, που θα καλύπτει τις λειτουργικές μας ανάγκες. Η Σούπερ Λίγκα έχει σοβαρά προβλήματα. Αν δεν κατοχυρωθεί ένα ποσοστό και εμείς θα στραφούμε, όπως και ομάδες, δικαστικά κατά της Σούπερ Λίγκας και για τα οφειλόμενα που τα κατοχυρώνει ο ιδρυτικός νόμος της. Διαφορετικά, κινδυνεύει η αυτονομία και η ύπαρξη της λίγκας. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη Σούπερ Λίγκα, θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Έδιναν κάποια χρήματα μέχρι πριν από κάποια χρόνια. Προσπαθούμε να λύσουμε μια παθογένεια χρόνων».

Λίγκα χωρίς λεφτά και με σκιές ύποπτων αγώνων. Πως αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

«Έχουμε πολύ λιγότερες σκιές φέτος, δίνουμε μεγάλο αγώνα. Όταν δεν υπάρχουν χορηγίες, εξωθεσμικοί παράγοντες βρίσκουν έδαφος και παίζουν άλλη…μπάλα. Αν δεν μπουν θεσμικά ουσιαστικές ασφαλιστικές δικλείδες, οι σκιές θα υπάρχουν και δεν αντιμετωπίζονται».

Το έχετε ζητήσει αυτό;

«Βεβαίως, ζητήσαμε από τον κ. Βασιλειάδη άμεσα να συγκροτηθεί νωρίς η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που θα διερευνά οποιονδήποτε μπαίνει στο ποδόσφαιρο, γιατί μπαίνει, αν έχει τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις για να μπει και ποιος είναι ο σκοπός του. Αν δεν μπουν στην ουσία ασφαλιστικές δικλίδες, εγώ δεν μπορώ να αποβάλω μια ομάδα από το πρωτάθλημα, γιατί έτσι μου ήρθε, γιατί υπάρχουν νομικές κυρώσεις. Πολιτεία και ΕΠΟ θα πρέπει να βοηθήσουν να έρθουν πόροι στην Football League και να δημιουργήσουν δικλείδες ασφάλειας για την κατανομή αυτών των πόρων. Όταν οι ομάδες θα έχουν οικονομική αυτάρκεια και θα μοιράζονται 2-3 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν, θα γίνει μεγάλη μάχη πολιτείας – ΕΠΟ μαζί με τη λίγκα κατά των υπόπτων αγώνων. Δικλείδες υπάρχουν, βούληση και θεσμοθέτηση χρειάζεται».

Τι δεδομένα έχει η φετινή Football League και ποια η προοπτική του χρόνου με 16 ομάδες;

«Μακράν πολλοί λιγότερα ύποπτα ματς. Έχει πολύ περισσότερα εισιτήρια από άλλες σεζόν. Έχει πολύ περισσότερα εισιτήρια από άλλες σεζόν. Μεγαλύτερη τηλεθέαση και μας το επιβεβαιώνει η ΕΡΤ, που είναι πολύ ευχαριστημένη με τη συνεργασία μας. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, το βλέπει όλος ο κόσμος και αν μπουν υγιείς ομάδες του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερο πρωτάθλημα».

Με 16 ομάδες θα είναι βιώσιμο το πρωτάθλημα της Football League;

«Με τα προβλήματα που υπάρχουν, το ιδανικότερο βιώσιμο πλαίσιο θεωρώ ότι θα ήταν με 14 ομάδες στην κατηγορία. Αν εξασφαλιστούν πόροι, θα γίνει πρωτάθλημα – μοντέλο. Μην ξεχνάτε ότι το πρωτάθλημα της Football League είναι στο 90% ελληνικό. Παίζουν Έλληνες παίκτες, το χρώμα μένει στη χώρα βοηθούνται οι Εθνικές ομάδες και με ό,τι άλλο σημαίνει, η ελληνικότητα του πρωταθλήματος».

Εκτός της Βέροιας και του Αχαρναϊκού, που αποχώρησαν, προβλήματα, αντιμετωπίζουν Σέρρες,Καλλιθέα, Σπάρτη

«Κάνουμε αγώνα να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με όσο το δυνατόν λιγότερες αποχωρήσεις. Εξασφαλίσαμε, στηρίζοντας τις ομάδες δωρεάν, διαιτησίες μέσω ΕΠΟ και ΟΥΕΦΑ, ένα κόστος 50-60.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ομάδα. Γι΄αυτό λέμε πως δεν πάει άλλο, είναι άμεσα αναγκαίος ένας σοβαρός σχεδιασμός και πόροι».

 
Υπάρχει ενδεχόμενο να ανέβουν περισσότερες από δύο ομάδες στην Super League;

«Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η Σούπερ Λίγκα, θέλουν να αλλάξουν τον κανονισμό υποβιβασμού. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι νόμιμο να γίνει κάτι τέτοιο στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Όπως και ΄χει, οι ομάδες της Football League που θα θιχτούν, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουν έτσι και θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο. Τα προβλήματα της Football League ως κατηγορία χτύπησαν και τη Super League. Το είπα και στην ΕΠΟ και στη ΦΙΦΑ. Δεν είναι πρωτάθλημα μόνον η Super League, δεν τροφοδοτεί τις Εθνικές ομάδες μόνο η Super League».

Για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και τα ύποπτα ματς τι μέτρα θα παρθούν από μέρους σας;

«Επεξεργαζόμαστε ήδη προτάσεις και την προσεχή Τρίτη θα γίνει Δ.Σ. της λίγκας, ακριβώς για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πλαίσιο ποινών για την αδειοδότηση και τα ύποπτα ματς και να ζητήσουμε να γίνει νόμος. Δημιουργούμε ποινολόγιο για τις ομάδες και εμπλεκόμενους. Γιατί πρωταγωνιστές είναι και οι παίκτες και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως έχω πει και στον ΠΣΑΠ. Αλλά και οι παράγοντες οφείλουν να κατανοήσουν ότι αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές και δεν θωρακιστεί θεσμικά το πρωτάθλημα με αυστηρές ποινές για τους παρανόμους, δεν υπάρχει μέλλον».

Η επιτροπή δεοντολογίας έλαβε υπ΄όψιν τις καταγγελίες Καλαϊτζίδη και Καλλιθέας;

«Εκτιμώ πως ναι. Για οποιαδήποτε καταγγελία γίνεται σε εμάς ή εκτός από εμάς, ζητάμε να διαλευκανθεί… χθες. Εγώ είμαι κάθετος σε αυτό. Όποιος έχει στοιχεία, είμαι δίπλα του να πάμε όπου θέλει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί πρωτάθλημα με σκιές και δεν θα το ανεχτώ από κανέναν όσο είμαι εδώ».

Ζητήσατε και πήρατε δάνειο από την ΕΠΟ για να βγει η χρονιά;

«Η ΕΠΟ δείχνει εμπράκτως ότι ακούει και έχει διάθεση να βοηθήσει. Την απασχολεί σοβαρά η κατάσταση και τα προβλήματα του χώρου. Για πρώτη φορά η ΕΠΟ ακούει».

Οι εκπρόσωποι της ΦΙΦΑ τι λένε;

«Όσες φορές τους έχω μιλήσει για τα προβλήματα και τους έχω εκθέσει τα επιχειρήματα και τη διάθεση μας για τομές και αλλαγές, μου λένε ότι έχω δίκιο, αλλά πρέπει να τα βρω με τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ. Μου το λένε ευθέως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι λίγκες της μεγάλης κατηγορίας ενισχύουν οικονομικά με ποσοστό τη μικρότερη. Στην Ελλάδα μόνο δεν γίνεται».

Η ΟΥΕΦΑ στέλνει χρήματα για τα πρωταθλήματα νέων. Η Σούπερ Λίγκα παίρνει και τα λεφτά της Football League. Γιατί;

«Πήγα στην ΟΥΕΦΑ γι΄αυτό το θέμα και δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσω να συνεχιστεί. Το έχω πει και στην ΕΠΟ ότι αυτά τα λεφτά θα τα διεκδικήσω μέχρι ευρώ. Εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα. Δεσμεύτηκα στους παράγοντες, στους κ.κ. Πανουργιά, Γιαλιά, Μονεμβασιώτη, Καρυπίδη, Πολεμαρχάκη, ότι στην Football League θα γίνει εξυγίανση. Πλέον, στη λίγκα καταγράφεται και το τελευταίο ευρώ που πάει και οι συναλλαγές γίνονται διατραπεζικά».

Δικαίως ΟΦΗ και Άρης ανεβαίνουν κατηγορία;

«Διαχειρίστηκαν έξυπνα το ρόστερ τους και δικαίως βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Βεβαίως, είχαμε και άλλες ομάδες όπως η Παναχαϊκή, τα Τρίκαλα, ο Απόλλων Πόντου, η Δόξα Δράμας, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως και η έκπληξη του πρωταθλήματος, ο ΑΟΧ Κισσαμικός, με νέα παιδιά και έναν ξένο στην ομάδα».

Η Παναχαϊκή δικαιούται να διαμαρτύρεται;

«Αυτό που δημιούργησαν ο κ. Μπακαλάρος και ο κ. Κατσουράνης, μια νέα και φιλόδοξη ομάδα, είναι πολύ θετικό για το πρωτάθλημα και το ποδόσφαιρο γενικά. Δίκαια ακόμη διεκδικεί την άνοδο. Παλεύει όλα τα παιχνίδια με αξιοπρέπεια».

Θα είστε υποψήφιος πρόεδρος το καλοκαίρι;

«Θεωρώ πως θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε».

Τι θέλετε να πετύχετε ως πρόεδρος της λίγκας;

«Κάθισα σε μια καρέκλα που δεν κατάλαβα στην αρχή τι γινόταν. Πολεμώ και θα συνεχίσω, για να αφήσω κάτι φεύγοντας. Δεν είμαι παράγοντας που ζει από το ποδόσφαιρο. Έχω τη δουλειά μου, είμαι καλά. Αν συνδέσω το όνομα μου και η Football League αλλάξει, θα είμαι ικανοποιημένος. Ας πριμοδοτήσει το κράτος και η ΕΠΟ νέα ταλέντα για να έχουν έσοδα και οι ομάδες, ώστε το πρωτάθλημα να γίνει πραγματικά μοντέλο. Λύσεις υπάρχουν. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα η Football League να γυρίσει σελίδα. Δεν πάει άλλο».