Ο διαιτητής Μικόλα Αμπρόσοφ, που «σφύριζε» στον 2ο τελικό του Eurocup του 2021 ανάμεσα σε Ούνικς Καζάν και Μονακό, δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο Ηλίας Κορομηλάς τον προσέγγισε για να του δώσει 10.000 ευρώ προκειμένου να… παίξει υπέρ της ρωσικής ομάδας.

Λίγους μήνες μετά το διεθνές σκάνδαλο που έχει στείλει εκτός διαιτησίας τους Κάρδαρη και Ζαχαρή, μια νέα υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας με μεσολαβητή Έλληνα διαιτητή έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στην καταγγελία προέβη σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ουκρανός διαιτητής Μικόλα Αμπρόσοφ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμπρόσοφ μίλησε για το τι συνέβη παραμονές του δεύτερου τελικού του Eurocup του 2021, εκεί που τέθηκαν αντιμέτωπες οι Ούνικς Καζάν (που τότε είχε στον πάγκο της τον Δημήτρη Πρίφτη) και η Μονακό.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, λοιπόν, ο Αμπρόσοφ, μερικές ημέρες πριν το σημαντικότατο παιχνίδι (θυμίζουμε πως πέραν του τροπαίου ο νικητής του Eurocup εξασφαλίζει την συμμετοχή του στην Euroleague της επόμενης χρονιάς) ο Ηλίας Κορομηλάς τον προσέγγισε μέσω τρίτου- του επίσης Ουκρανού διαιτητή Μπόρις Ρίζικ- και του είπε με κωδικοποιημένο τρόπο πως του προσφέρει 10.000 ευρώ για να σφυρίξει υπέρ της Ούνικς.

Ο Αμπρόσοφ, κατά τα λεγόμενά του, αρνήθηκε την προσφορά και δε δέχτηκε να μιλήσει ο ίδιος με τον Κορομηλά, τονίζοντάς πως το γεγονός ότι η Μονακό επικράτησε με 86-83 στον αγώνα τεκμαίρει το ότι δεν δωροδοκήθηκε.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ουκρανός ρέφερι για τον ρόλο του Ηλία Κορομηλά ως «διαμεσολαβητή»:

«Αυτό που θα πω μπορεί να εκπλήξει αρκετούς, αλλά έτσι συνέβησαν τα πράγματα: τρεις ημέρες πριν το παιχνίδι λαμβάνω μία κλήση από τον πιο διάσημο διαιτητή στην Ουκρανία, τον Μπορίς Ρίζικ.

Μου λέει πως στον τελικό παίζει η Ούνικς, που έχει Έλληνα προπονητή και Έλληνα βοηθό. Τον προσέγγισε (σ.σ. τον Ρίζικ) ο, επίσης Έλληνας, Ηλίας Κορομηλάς, ο οποίος ήταν διαιτητής της Euroleague και προσπάθησε μέσω αυτού να έρθει σε συμφωνία μαζί μου. Αν συμφωνούσα, τότε ο Κορομηλάς θα μιλούσε απευθείας μαζί μου για να “κανονίσουμε” για τη νίκη της Καζάν.

Δεν απάντησα τίποτα στον Ρίζικ και μου είπε να το σκεφτώ για 24 ώρες. Αν άλλαζα γνώμη και όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου, θα έπαιρνα 10.000 ευρώ. Μου έδωσε μάλιστα έναν αριθμό Viber για να τηλεφωνήσω μετά το τέλος του ματς.

Όλοι ξέρετε το αποτέλεσμα, όμως: η Μονακό κέρδισε για 3 πόντους…»

Δείτε στο παρακάτω το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το 37:33 έως και το 40:22: