O Tρίτων προσπάθησε να κάνει το βήμα παραπάνω, όμως δεν τα κατάφερε. Ο σύλλογος παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη εφικτό να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, οικονομικές, γηπεδικές και άλλες, που θα του επέτρεπαν να κάνει χρήση του δικαιώματος που κέρδισε ως δευτεραθλητής στην Elite League να παίξει στην Basket League.
Πλέον το πρωτάθλημα θα γίνει οριστικά με δώδεκα ομάδες και με μόνη αλλαγή την είσοδο του Αμαρουσίου αντί του Ιωνικού, με τις ομάδες να καρπώνονται έξτρα χρήματα από την τηλεόραση και το ποσοστό στοιχήματος, αφού η διαίρεση θα γίνει με μία ομάδα λιγότερη (12 αντί 13).

Παράλληλα, ο Τρίτων θα αναγκαστεί να αγωνιστεί στην Β’ Εθνική, καθώς δεν είχε δηλώσει εγκαίρως συμμετοχή στην Elite League όσο προσπαθούμε να εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα για να παίξει στην μεγάλη κατηγορία.
Η ανακοίνωση:
«Στις 27 Μαΐου 2023 γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του Αθλητικού Ομίλου Τρίτων, αφού με την νίκης μας στον ημιτελικό του final four της νεοσύστατης Elite League, η ομάδα μας κέρδιζε το ένα από τα δύο εισιτήρια για την φετινή Basket League με όλο το ελληνικό μπάσκετ να ξαναμιλάει για τον ιστορικό Τρίτωνα, στη σεζόν των 80ων γενεθλίων του!
Φυσικά, αν κάποιος γυρνούσε τον χρόνο πίσω στο όχι και τόσο κοντινό 2011 και του έλεγαν ότι ο Τρίτωνας που αγωνιζόταν στην Γ ΕΣΚΑ, δώδεκα χρόνια μετά θα προβιβαζόταν στην Basket League θα το θεωρούσε ένα μεγάλο και κυρίως ουτοπικό αστείο. Κόντρα σε κάθε λογική, μια διοίκηση ανθρώπων βγαλμένη από τα σπλάχνα της ομάδας πήρε την κατάσταση στα χέρια της και με κυριότερο όπλο της την τρέλα και την ανιδιοτέλεια, ξεκίνησε να δουλεύει και να ονειρεύεται ότι θα ξαναβάλει τον Τρίτωνα στον χάρτη του μπάσκετ των Εθνικών κατηγοριών. Κάτι που το 2015 το κατάφερε, με τον Τρίτωνα 21 χρόνια μετά να βρίσκεται εκεί που του αξίζει, στις Εθνικές κατηγορίες παραμένοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο (αυτό της Α2) τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όλα αυτά, χέρι – χέρι με έναν προπονητή που ανδρώθηκε επίσης μέσα από τα σπλάχνα της ομάδας και το όνομα του ταυτίστηκε με τις επιτυχίες της.
Ας μην κρυβόμαστε όμως. Όλα αυτά τα χρόνια ο Τρίτωνας δεν σταματούσε «να τρυπάει το ταβάνι του» κόντρα σε κάθε λογική. Χωρίς κλειστό γήπεδο, χωρίς υποδομές και σοβαρές εγκαταστάσεις ακαδημιών, χωρίς ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, χωρίς, χωρίς, χωρίς… Παρόλα αυτά, το πείσμα μας και φυσικά οι μάγκες (παίχτες και προπονητές) που κατάφεραν να φέρουν μια άνοδο που κανείς δεν περίμενε, μας έκαναν να νιώσουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε ώστε, μετά από 44 χρόνια ο Τρίτωνας να βρεθεί και πάλι στην πρώτη κατηγορία. Τότε κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το οξύμωρο γεγονός ότι η Elite League είχε deadline δήλωσης συμμετοχής στις 30/7 και η Basket League στις 31/8.
Η φωνή της συνείδησης μας όμως ήταν ξεκάθαρη. Να προσπαθήσουμε να βρούμε κι άλλες δυνάμεις για να ζήσει ο σύλλογος ακόμα ένα όνειρο. Έτσι πάρθηκε η γενναία απόφαση να το παλέψουμε. Φυσικά, τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά, οι αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα είναι τεράστιες, ειδικά για μια ομάδα όπως ο Τρίτωνας όπου δεν υπάρχει μεγαλοεπενδυτής. Πόσο μάλλον με τη διαφορά στα οικονομικά μεγέθη ανάμεσα σε Elite και Basket League να είναι σχεδόν πενταπλάσια! Παρόλα αυτά, έγινε μια τεράστια προσπάθεια με γνώμονα την αξιοπρέπεια, τη συνέχεια και τις αξίες του συλλόγου.
Η μάχη να παίξουμε στην Basket League δόθηκε, αλλά δυστυχώς χάθηκε. Η ανδρική ομάδα φέτος δε θα αγωνιστεί πουθενά, και τη σεζόν 2024-2025 θα έχει εκ νέου δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής παραμένοντας στις Εθνικές κατηγορίες. Ίσως αυτή να είναι και η πρώτη μάχη που χάθηκε μετά από 12 χρόνια με αυτή την ανακοίνωση να γράφεται με λύπη, κυρίως όμως να γράφεται με τεράστια ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ για όσα έχουμε πετύχει αυτά τα 12 χρόνια κόντρα σε Θεούς και δαίμονες.
Τον έναν αυτό χρόνο που θα μας λείψει όσο τίποτα η ανδρική μας ομάδα, θα σταθούμε ακόμα πιο κοντά στα υπόλοιπα αγωνιστικά μας τμήματα (Παιδικό, Εφηβικό, U21) αλλά και θα δημιουργήσουμε ένα πλάνο ανάπτυξης των ακαδημιών μας έχοντας δίπλα μας αρωγό την Campeon Gaming που έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας. Παράλληλα θα αναμένουμε με μεγάλη προσμονή την δημιουργία κλειστού γηπέδου στον Άτλα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Δημοτική αρχή, με την ομάδα μας να έχει επιτέλους τη δυνατότητα να παίξει στη φυσική της έδρα, τα Σεπόλια. Μέχρι τότε, με επιμονή και πολύ δουλειά θα ξανακάνουμε τα πάντα ώστε ο Τρίτωνας να βρεθεί και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο».