Το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα στον κόσμο είναι το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA)|1| Περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε θέσεις που σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο, τόσο ως παίκτες όσο και ως διαιτητές.

Ο 19ος αιώνας είδε την ανάπτυξη του σύγχρονου ποδοσφαίρου στην Αγγλία, αλλά ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι παρόμοια αθλητικά έθιμα προϋπήρχαν.

Επί του παρόντος, μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά διοργανώνονται κάθε χρόνο από διαφορετικούς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς (εθνικές, ηπειρωτικές ή διεθνείς), επιπλέον, διοργανώνονται διάφοροι αγώνες αθλητικών στοιχημάτων σε ιστότοπους όπως η 22Bet. Ο πλούσιος τομέας, που διακινεί πολλά χρήματα και επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική, κάνει επίσης τον αθλητισμό δημοφιλές στις εργαζόμενες μάζες.

Το ποδόσφαιρο και η ιστορία του στον κόσμο

Όπως είδαμε, το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν ξεκίνησε πραγματικά παρά τον 19ο αιώνα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι έπαιζαν παιχνίδια με παρόμοια αισθητική εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα. Η παλαιότερη πρακτική που μοιάζει με ποδόσφαιρο προέρχεται από την Κίνα, γύρω στο 3000 π.Χ.

Ωστόσο, οι ιστορικές αναφορές περιλαμβάνουν μόνο τους Κινέζους. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Ιάπωνες και οι Αιγύπτιοι έπαιζαν όλοι παρόμοια αθλήματα. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για αρκετούς μεσοαμερικανικούς πληθυσμούς (από την περιοχή της Μεσοαμερικής, το σημερινό Μεξικό και την Κεντρική Αμερική).

Μερικές δεκαετίες αργότερα, το σύγχρονο ποδόσφαιρο εξελισσόταν ακόμα στην Αγγλία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης συλλόγων που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν ορισμένους κανόνες ράγκμπι και συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν ένα άλλο άθλημα όπου δεν παιζόταν η μπάλα. Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δημιούργησε τους κανόνες για αυτό το νέο άθλημα, το ποδόσφαιρο, το 1846.

Τα πρώτα στημένα ήταν λίγο διαφορετικά από το πώς παίζονται σήμερα, καθώς ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τον Γκαλεάνο, οι αρχικοί κανόνες του ποδοσφαίρου «δεν περιόριζαν τον αριθμό των συμμετεχόντων, το μήκος του γηπέδου, το ύψος των καλαθιών ή τη διάρκεια των διαφορών».

Φυσικά, αρκετές αλλαγές έγιναν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης τερματοφύλακα και διαιτητή, η εισαγωγή πέναλτι για φάουλ που έγιναν στην περιοχή του πέναλτι και η χρήση των χεριών για να αγγίξουν. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της επέκτασης του αθλήματος σε όλη την Ευρώπη και της ανάπτυξής του, και η αρχική του συμμετοχή περιελάμβανε τις ακόλουθες χώρες:

  • Βέλγιο,
  • Δανία,
  • Γαλλία,
  • Ολλανδία,
  • Ισπανία,
  • Φινλανδία και
  • Ελβετός.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η FIFA χρονολογεί την επίσημη γέννηση του ποδοσφαίρου από το 1863, τη χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στην Αγγλία, υπεύθυνη για την επίβλεψη του αθλήματος στη χώρα αυτή.