Η ATP και η ITF επέλεξαν να κρατήσουν μία πιο… ελαφριά στάση σε ότι αφορά την Σουάι Πενγκ και την φερόμενη εξαφάνιση της, σε σχέση με την WTA.

Ο Στιβ Σάιμον ανακοίνωσε ότι η WTA φεύγει από την Κίνα, αλλά δεν έκανε κάτι ανάλογο ο πρόεδρος της ATP Κρις Γκαουντέντζι, που προτίμησε να βγάλει μια… αόριστη ανακοίνωση για το θέμα της Κινέζας τενίστριας. «Η κατάσταση που αφορά τη Σουάι Πενγκ εγείρει ανησυχίες εντός και εκτός του αθλήματός μας. Η απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες δεν είναι επαρκής. Ζητάμε ξανά μια ανοιχτή απευθείας επικοινωνία μεταξύ της παίκτριας και της WTA για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασής της. Ξέρουμε ότι το άθλημα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κοινωνία και γενικά πιστεύουμε ότι η παγκόσμια παρουσία δίνει την καλύτερη πιθανότητα για δημιουργία ευκαιρίας και επίδρασης. Θα συνεχίσουμε να συμβουλευόμαστε τα μέλη μας και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Ούτε, όμως, η ITF ανέφερε λέξη για την Κίνα ή για πιθανά μέτρα πίεσης… «Η παγκόσμια ομοσπονδία, ως κυβερνών σώμα του τένις, στηρίζει τα δικαιώματα όλων των γυναικών. Το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια της Σουάι Πενγκ. Οι καταγγελίες της πρέπει να τεθούν επί τάπητος. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, δημόσια και στο παρασκήνιο».