Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά τη φετινή αγωνιστική περίοδο, έβγαλε τέτοιο πείσμα και θέληση για τη νίκη, που δεν το είχαμε ξαναδεί. Ίσως και όχι, καθώς και στο αιώνιο ντέρμπι της Euroleague, τα έδωσε όλα, τότε όμως ο Ολυμπιακός με 15 τρίποντα, πήρε το σπουδαίο διπλό στο ΟΑΚΑ σ’ αντίθεση με απόψε το βράδυ, όπου το τριφύλλι, ήταν ατσαλάκωτο και πνευματικά έτοιμο για τις δύσκολες στιγμές ενός ντέρμπι.

Πάμε λίγο να ξετυλίξουμε το κουβάρι, ενός ομολογουμένως κακού ποιοτικά παιχνιδιού. Φέτος ο Ολυμπιακός όσο και να υποστηρίζει ο Μπαρτζώκας το αντίθετο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ορέξεις, τα κέφια και τη φόρμα του Τόμας Ουόκαπ. Αυτός δίνει λάδι στην ερυθρόλευκη μηχανή, αυτός κρατάει τα ηνία της ομάδας κι όταν υποπίπτει σε λάθη και δεν είναι ήρεμος, τότε οι πρωταθλητές Ελλάδος πέφτουν επίπεδο. Ο 30χρονος γκαρντ έκανε έξι λάθη, φάνηκε κουρασμένος κι αυτό το πλήρωσε ο ερυθρόλευκος οργανισμός. Είναι ο κορυφαίος δημιουργός του Ολυμπιακού, ο Γκος είναι περισσότερο σκόρερ και η αναλογία ασίστ/λαθών αποδεικνύει  (12/12) όλα τα παραπάνω. Φαλ και Μιλουτίνοφ δεν αξιοποίησαν το μέγεθός τους απέναντι σε Λεσόρτ και Μήτογλου κι εκεί εντοπίζεται η σημερινή ειδοποιός διαφορά των δύο αντιπάλων.

Ο Έλληνας φόργουορντ του Παναθηναϊκού ήταν καταπληκτικός, τα pop out (η διαδικασία όπου μετά το σκριν ο ψηλός ανεβαίνει στο τρίποντο και δεν βυθίζεται στη ρακέτα) του σκότωσαν την άμυνα του Ολυμπιακού. Βάλτε στην εξίσωση τα μπλοκ που έκανε και θα κατανοήσετε, πως ο Μήτογλου είναι ένας ψηλός, που έχει μεγάλη γκάμα κινήσεων. Ο Λεσόρτ επιτέλους δεν πόσταρε συνέχεια, όπως λανθασμένα κάνει στη Euroleague με εντολή Αταμάν και κυνηγούσε τα πάντα στην άμυνα, δυσκολεύοντας τους αντιπάλους τους. Ο Γάλλος με τα γρήγορα πόδια, έκλεισε πολλές τρύπες στα πράσινα μετόπισθεν, ενώ η αθλητικότητα του τον βοηθάει στον τομέα των ριμπάουντ. Κάτι μου λέει πως ο Αταμάν βρήκε το βασικό δίδυμο ψηλών του, με τον Ερνανγκόμεθ να μένει κάπως πιο πίσω στο ροτέισον και να υπολογίζεται και στο τρία.

Ο Ισπανός ήταν θετικός, σκόραρε, κυνήγησε στην άμυνα και πιστεύω θα πάρει τα πάνω του, αφού μέχρι στιγμής είναι μέτριος. Τα ίδια ισχύουν και για τον Γκάι, που ευστόχησε στα σουτ κι εκείνο που εξέπληξε πολλούς, ήταν η μαχητικότητα του στην άμυνα, κάτι που πιστώνεται και στο προπονητικό επιτελείο, που τον εμπιστεύτηκε και ο Αμερικανός απέδειξε πως το λέει η καρδιά του.

Είναι περιττό νομίζω να γράψουμε κάτι παραπάνω για το ντέρμπι, αφού δεν κρίθηκε απολύτως τίποτα. Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια της Basket League και ο Ολυμπιακός κατανόησε, πως φέτος η διατήρηση των εντός συνόρων σκήπτρων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

ΥΓ. Πανέξυπνο το τρικ του Αταμάν, να βάλει πάνω στον Γκος τον Ερνανγκόμεθ στο τελευταίο τετράλεπτο της αναμέτρησης.

ΥΓ2. Το κάθετο παιχνίδι του Μακίσικ, ξεκολλάει πολλές φορές τον Ολυμπιακό σε δύσκολες στιγμές. Τώρα κατανοούν άπαντες πόσο σημαντικός είναι στα σχέδια του coach B.

ΥΓ3. Οι 4/16 βολές φανερώνουν άγχος και πίεση για μία ομάδα, που δεν την έχει ανάγκη, αφού έχει αποδείξει πόσο υψηλού επιπέδου είναι.