Σήμερα, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός ανακοίνωσε, πως θα ενισχύσουν την Εθνική Ομάδα για το ματς με το Ισραήλ οι διεθνείς Καλάθης, Αντετοκούνμπο και Βουγιούκας, ενώ ο Μήτογλου θα το κάνει και στο πρώτο ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό θα γίνει, γιατί οι 3 πρώτοι θα αγωνιστούν κανονικά κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ, στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής της Euroleague, ενώ ο Μήτογλου θα μπορέσει να είναι στη διάθεση του κόουτς Σκουρτόπουλου και για το πρώτο ματς, αφού δεν είναι στην αποστολή για τον αγώνα της Παρασκευής απέναντι στους Μαδριλένους.

Η ανακοίνωση αυτή των «πρασίνων» αποτέλεσε έκπληξη για την πλειοψηφία του μπασκετικού κόσμου, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν το «τριφύλλι» να ακολουθήσει τη στάση του Ολυμπιακού. Να θυμίσουμε, ότι οι «ερυθρόλευκοι» διεθνείς υπέγραψαν μία επιστολή που έλεγε μεταξύ άλλων, πως δεν μπορούν να είναι παρόντες στα ματς αυτά της Εθνικής, παρόλο που θα το ήθελαν πολύ. Εμπόδιο αποτελεί, βέβαια, η κόντρα μεταξύ FIBA και Euroleague και τα «παράθυρα» που όρισε η παγκόσμια ομοσπονδία σε μέρες που οι αγώνες της Euroleague συνεχίζονται κανονικά και οι παίκτες αναγκάζονται να βρίσκονται στη μέση χωρίς να φταίνε φυσικά.

Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στο σημείο να αναλύσουμε λίγο τα δεδομένα και όχι προφανώς, αν η στάση των παικτών είναι η σωστή ή όχι, γιατί όπως προανέφερα, είναι οι τελευταίοι που φταίνε και αυτή η κόντρα δε βοηθά ούτε τους ίδιους, αλλά ούτε και το ίδιο το άθλημα βεβαίως. Το θέμα τώρα είναι, ότι οι διεθνείς του Ολυμπιακού δε θα παραβρεθούν σε κανένα από τα δύο ματς και αυτοί του Παναθηναϊκού θα το πράξουν μόνο στο δεύτερο. Εδώ τίθεται, λοιπόν, το εξής ερώτημα. Η Ελληνική Ομοσπονδία τι είδους στάση θα κρατήσει; Γιατί τώρα, το μπαλάκι πέφτει και στον κύριο Βασιλακόπουλο. Σίγουρα, αν οι διεθνείς και των δύο ομάδων κρατούσαν κοινή στάση, θα ήταν πιο εύκολο και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να πάρει κοινή απόφαση για το αν θα τιμωρηθούν οι παίκτες ή όχι. Μεταξύ μας, σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχε και μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσει το θέμα στα ψιλά, δηλαδή να το κάνουμε «γαργάρα» που λέμε, όμως με τα υπάρχοντα δεδομένα αυτό δε μπορεί να συμβεί. Κι αν συμβεί, τότε θα αποτελέσει ένα μίνι σκάνδαλο. Κι εξηγούμαι.

Από τη στιγμή που η στάση των διεθνών των δύο ομάδων δεν είναι η ίδια, δε μπορεί να δεχθούν την ίδια αντιμετώπιση από την Ομοσπονδία. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε δίκαιο. Το αν ο κύριος Βασιλακόπουλος σκοπεύει να τιμωρήσει τους διεθνείς, οι οποίοι δεν παραβρίσκονται, με το σύστημα «μία αγωνιστική λείπεις, μία αγωνιστική τρως ως τιμωρία» (πράγμα που ακούγεται πολύ έντονα τις τελευταίες ώρες), θα φανεί στην πορεία και πραγματικά είναι κάτι που το περιμένουμε με μεγάλη αγωνία. Πάντως, για να είμαστε απόλυτα σωστοί, η FIBA και η κάθε εγχώρια Ομοσπονδία θα έπρεπε να έχει ορίσει μαζί με τα «παράθυρα» και τις ακριβείς ημερομηνίες και τις ποινές που θα ακολουθήσουν αυτούς, οι οποίοι θα είναι «ανυπάκουοι». Με αυτό τρόπο, τουλάχιστον, θα γνώριζε ο καθένας τι τον περιμένει σε τυχόν μη συμμετοχή του. Τώρα όλα είναι στον αέρα. Πάντως, αν η Ομοσπονδία τηρήσει την ίδια στάση που κράτησε και στην περίπτωση της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016 (απείλησε την ομάδα να μην εκδώσει δελτία στους παίκτες της σε περίπτωση που επιλέξει το Eurocup αντί του BCL!!!), τότε οι «καμπάνες» μάλλον θα ηχήσουν αρκετά δυνατά. Και το κακό είναι, πως η Εθνική μας χρειάζεται πολλή στήριξη, αλλά και σωστό πλάνο, ώστε να μπορέσει να περάσει ξανά στον δρόμο των επιτυχιών και δυστυχώς με αυτές τις συνθήκες κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο. Καλώς ή κακώς, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν τα περισσότερα μέλη αυτής της ομάδας και η κόντρα αυτή πλήττει σημαντικά την Εθνική μας.

ΥΓ : Όπως και να’χει, με όποιους παίκτες κι αν αγωνιστούμε σ’ αυτούς τους αγώνες, ας ελπίσουμε να προκριθούμε στο Παγκόσμιο και να μην κάνουμε πάλι βήματα προς τα πίσω.