Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έζησε σήμερα ίσως την μεγαλύτερη μέρα ντροπής της σύγχρονης ιστορίας του, με την ΕΠΟ να ανακοινώνει ποινή εννέα βαθμών για οφειλές προς τους πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας, Σεμπαστιάν Λέτο, Μίκαελ Εσιέν και Χοσέ Τοτσέ.

Η ποινή αυτή τον φέρνει ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό στη Football League, αφού σύμφωνα με τους κανόνες στις τρεις αφαιρέσεις βαθμών η ποινή του υποβιβασμού είναι αυτόματη.

Πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει για τα καλά. Οι υποσχέσεις και οι ευχολογίες πρέπει να σταματήσουν από την πλευρά της διοίκησης και την θέση τους να πάρουν πράξεις και μόνο πράξεις! Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της ομάδας γιατί πολύ απλά, όπως αποδεικνύεται, δεν οδηγούν πουθενά. Η βόμβα είναι πλέον έτοιμη να σκάσει, και σε όποιου τα χέρια σκάσει θα στιγματιστεί για την συνέχεια όχι μόνο της καριέρας αλλά και της ζωής του.  

Όποιος δεν θέλει να υπηρετήσει τον σύλλογο μόνο για καλό η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή. Ο κύριος Αλαφούζος ξέρει τι σημαίνει για αυτόν, ο υποβιβασμός του Παναθηναϊκού  με αυτόν επικεφαλή και καλείται να οδηγήσει την ομάδα στην επόμενη διοικητική μέρα, μέσα από έναν ασφαλή δρόμο. Και αυτός ο δρόμος ξεκινάει από το να γλιτώσει η ομάδα από χρέη που δημιουργήθηκαν επί των ημερών του.

Η αντίσταση της ομάδας και των προσώπων εντός των τειχών είναι πλέον μηδαμινή και τα περιθώρια όλο και στενεύουν με τον Βασίλη Κωνσταντίνου  και τους άλλους που βρίσκονται δίπλα του να μην μπορούν ή να μην θέλουν να κάνουν πλέον τίποτα. Ο μόνος που αντιστέκεται και βγαίνει και το φωνάζει με την παραμικρή ευκαιρία δεν είναι άλλος από τον προπονητή της ομάδας, Μαρίνο Ουζουνίδη, αλλά και τι μπορεί να κάνει και αυτός;

Τα προβλήματα είναι δυσθεώρητα. Η αφαίρεση βαθμών δεν είναι το μόνο άμεσο πρόβλημα που απειλεί τη συνέχεια της ομάδας. Το άλλο λέγεται αδειοδότηση. Δεν μπορεί ένα κλαμπ σαν τον Παναθηναϊκό να «παρακαλάει» τις άλλες ομάδες να αλλάξουν έναν νόμο για να μπορέσει και ας μην πάρει την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, να παίξει στη μεγάλη κατηγορία. Στο κάτω-κάτω εφόσον δεν πληροίς τις προϋποθέσεις πως μπορείς να ξεκινήσεις και να τελειώσεις φυσιολογικά μία ποδοσφαιρική χρονιά; Επίσης δεν μπορείς να περιμένεις βοήθεια και να παρακαλάς μία κυβέρνηση, που φαίνεται να κοιτάει μόνο τα οικονομικά της κέρδη από την υπόθεση, δίνοντας παράταση στην ομάδα μόνο όταν άκουσε για ενδεχόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, που μπορεί να συνδυαστεί και με επενδύσεις στον ελλαδικό χώρο.

Η λύση για τον κύριο Αλαφούζο είναι μία. Να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να μην αφήσει το «τρένο» να πέσει στον γκρεμό και να σταματήσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία και το άγχος της επόμενης μέρας της ομάδας. Και στη συνέχεια, αφού όπως φαίνεται δεν θέλει να παραμείνει στην ομάδα και να συνεισφέρει οικονομικά, να παραδώσει την ομάδα στον επόμενο, είτε αυτός λέγεται Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που κατά την άποψή μου είναι η καλύτερη δυνατή και δοκιμασμένη επιλογή, είτε αυτός λέγεται Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ.

Η μπάλα περνάει πλέον στα πόδια του μεγαλομετόχου και των συνεργατών του, με την ιστορία να είναι έτοιμη να γράψει είτε μία μεγάλη καταστροφή είτε μία αποχώρηση που όλος ο κόσμος της ομάδας πλέον επιθυμεί…