Και όμως σαν χώρα οφείλουμε να ευγνωμονούμε το Μαρόκο που άνοιξε τον δρόμο για δύο ελληνικές προκρίσεις στους ομίλους του Europa και Conference League αντίστοιχα. Συγκεκριμένα πρέπει να ευχαριστήσουμε δύο ανθρώπους.

Ο λόγος για τους Ομάρ Ελ Καντουρί και Γιουσέφ Ελ Αραμπί, οι οποίοι με τα γκολ τους κόντρα σε Ριέκα και Σλόβαν Μπρατισλάβας έβαλαν τους θεμέλιους λίθους για τις προκρίσεις τόσο του Ολυμπιακού στη Σλοβακία, όσο και του ΠΑΟΚ στη Κροατία.

Μια σωτήρια βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού η νίκη του «Δικεφάλου του Βορρά» και η ισοπαλία (ευτυχώς) των «ερυθρόλευκων», διατηρεί ελπίδες για μερική άνοδο της χώρας μας στη κατάταξη της UEFA. Πάμε όμως τώρα στις αναμετρήσεις.

Μια παλιά… φρουρά με στοιχεία σοβαρότητας

Στο πρώτο παιχνίδι της βραδιάς (χρονικά), ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στη Κροατία για να αντιμετωπίσει την πεισματάρα και σαφώς επικίνδυνη Ριέκα. Ο «δικέφαλος του Βορρά» όχι μόνο θα μπει με αγωνιστική σοβαρότητα στην αναμέτρηση, έχοντας στο μυαλό του το 1-1 στη Τούμπα, αλλά από πολύ νωρίς θα αγγίξει την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με δύο δοκάρια σε διάρκεια ενός λεπτού από Σβαμπ και Ελ Καντουρί.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Λουτσέσκου δεν θα επηρεαστεί και συνεχίζοντας σε υψηλό τέμπο, με μια όμορφη συνεργασία του Σβαμπ και του στράικερ για μια φάση, Ομάρ Ελ Καντουρί, θα βάλει τα θεμέλια για την πρόκριση. Οι «ασπρόμαυροι» μετά το γκολ που θα πετύχουν θα παραχωρήσουν την κατοχή στους Κροάτες, κλείνοντας καλά τους χώρους και κλέβοντας αρκετές φορές την μπάλα είτε στη μεσαία γραμμή είτε κοντά στη δική τους περιοχή, στοχεύοντας στη ποιότητα των αντεπιθέσεων τους. Αυτή τη συνταγή θα ακολουθήσουν για όλο το πρώτο ημίχρονο το οποίο εν τέλει θα βρει τους παίκτες του Λουτσέσκου να πατούν καλά στον αγωνιστικό χώρο.

Τα στατιστικά στο πρώτο ημίχρονο:

Το δεύτερο μισό θα συνεχιστεί σε παρόμοιο… κύμα, αφού οι αλλαγές του Τόμιτς με Τσέριν και Σελάχι, θα φέρουν μια κάποια επιθετικότητα στην ομάδα του, όμως και πάλι η παλιά φρουρά του ΠΑΟΚ έχοντας στα μετόπισθεν παίκτες όπως ο Κρέσπο, ο Βαρέλα και ο Βιεϊρίνια, θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα και σε αυτό το κομμάτι, ανακόπτοντας επιθέσεις κυρίως του πολύ κινητικού Αμπάς αλλά και του Ντούρμιτς.

Και στο τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ και η κόπωση έχει χτυπήσει για τα καλά τις τάξεις της Ριέκας λόγω της υπερπροσπάθειας, ο βραχύσωμος Α.Ζίβκοβιτς θα καταφέρει να πιέσει και να κλέψει μια μπάλα στην αριστερή πτέρυγα, ο Πολωνός νεαρός επιθετικός, Κάρολ Σφιντέρσκι, θα ντυθεί ασίστ-μαν και ο Τόμας Μουργκ θα κάνει ένα υποδειγματικό τελείωμα σαν σε προπόνηση αφήνοντας τον Πρέσκαλο «άγαλμα» και δίνοντας στην ομάδα το εισιτήριο για τους ομίλους του νεοφώτιστου UEFA Conference League.

Τα στατιστικά του αγώνα:

Τα πρόσωπα του αγώνα: Αναμφισβήτητα ο Ομάρ Ελ Καντουρί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της αναμέτρησης, καθώς εκτός από το γκολ που πέτυχε, η συμβολή του ήταν κομβική στη μεσαία γραμμή. Θετική συνεισφορά και από τους «γερόλυκους» στην αμυντική γραμμή (Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο), οι οποίοι κράτησαν το μηδέν και δείχνουν έτοιμοι για μια ακόμα απαιτητική σεζόν.

Old school πρόκριση, με αμυντικές… παραφωνίες

Ο Ολυμπιακός με την σειρά του θα πάρει μια ακόμα πρόκριση σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μένοντας εκτός της κορυφαίας, όμως μπαίνοντας σε μια άλλη, η οποία του έχει χαρίσει αρκετές συγκινήσεις τα τελευταία χρόνια, και η οποία θα λέγαμε πως ταιριάζει περισσότερο στο καλούπι του.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να πανηγύρισαν τη πρόκριση στους ομίλους του Europa League, χάρη στην επιθετική του αποτελεσματικότητα τόσο στο πρώτο ματς του Πειραιά (3-0 έγραφε το σκορ στο τέλος του αγώνα) όσο και στη Σλοβακία απόψε με μια old school συνεργασία Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί και ένα πανέμορφο τελείωμα του νεοαποκτηθέντα Χένρι Ονιεκούρου. Παρόλα αυτά, οι σοβαρές αμυντικές… παραφωνίες έκαναν ξανά την εμφάνιση τους, αφού η Σλόβαν κατάφερε με δέκα παίκτες (αποβολή του Ντε Μάρκο στο 26′) να βρει δύο τέρματα, το πρώτο μέσο κανονικής ροής παιχνιδιού, καθώς μια παράλληλη μπαλιά του Ζμρχαλ θα βρει τον Χέντι στο δεύτερο δοκάρι ήταν αρκετά για να ισοφαρίσει αρχικά.

Έπειτα, μέσω ενός στημένου και πάλι οι Σλοβάκοι θα πιάσουν στον ύπνο τα μετόπισθεν των «ερυθρόλευκων», με τον Μποζίκοβ να παίρνει την πρώτη κεφαλιά από κόρνερ στη καρδιά της αντίπαλης άμυνας, και τον Γκριν απλά να την στέλνει εντός της ανυπεράσπιστης εστίας του Βάτσλικ στο δεύτερο δοκάρι.

Συνολικά οι «ερυθρόλευκοι» δεν παρουσίασαν το ποδόσφαιρο για το οποίο ήταν γνωστοί τόσο την περσινή όσο και την προπέρσινη σεζόν, αφού όπως φαίνεται τα νέα πρόσωπα χρειάζονται ακόμα χρόνο (πλην ορισμένων περιπτώσεων) για να ενσωματωθούν πλήρως και να μπουν στη φιλοσοφία του παιχνιδιού των Πειραιωτών.

Όμως αυτό το οποίο έγινε αντιληπτό από τα προκριματικά του Champions League, όπου ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Λουντογκόρετς, είναι πως η αμυντική του γραμμή χρειάζεται αισθητή ενίσχυση, αφού ο Ολυμπιακός έχει μετρήσει ήδη 5 τέρματα σε 6 προκριματικούς αγώνες και αυτό φαίνεται πως δημιουργεί ανησυχία στον Πέδρο Μαρτίνς ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Θυμίζουμε πως οι Πειραιώτες βρίσκονται στη μάχη για την υπογραφή του Κώστα Μανωλά, η υπόθεση του οποίου εξελίσσεται σε… θρίλερ.

Παρόλα αυτά, ακόμα και εάν εν τέλει δεν καταφέρει να επιτευχθεί η επιστροφή του Έλληνα κεντρικού αμυντικού στο Λιμάνι, οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να παρουσιαστούν έτοιμοι τόσο στη προσεχώς πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος, όσο και αυτή των ομίλων του Europa League, καθώς οι αντίπαλοι του, που θα βγουν μέσω της αυριανής (27/8) κλήρωσης, πρόκειται να είναι αρκετοί ισχυροί σε σχέση με παλαιότερες σεζόν.

Τα στατιστικά του αγώνα:

Τα πρόσωπα του αγώνα: Εκτός από τους δύο της παλιάς φρουράς (Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά) ίσως τα δύο πρόσωπα του αγώνα είναι δύο… μέσοι! Ο λόγος για τους Χένρι Ονιεκούρου και Αγκιμπού Καμαρά. Ο Νιγηριανός εξτρέμ, όχι μόνο σκόραρε με ένα εξαιρετικό πλασέ κάνοντας το 2-1 υπέρ της ομάδας του, αλλά γενικά προσφέρει πολλά στοιχεία από τις δεξιότητες του και την ταχύτητα του στην «ερυθρόλευκη» επίθεση. Από την άλλη, ο νεαρός Καμαρά, έβγαλε ένα ολόκληρο 90λεπτο αφήνοντας πολλή καλή εντύπωση σε όποιον παρακολούθησε τον αγώνα, καθώς αγωνιζόμενος στην θέση του κλασικού 10αριού, έκανε πολλούς ρόλους που ξεκλείδωναν την άμυνα των Σλοβάκων, ενώ και ανασταλτικά έκανε άρτια το καθήκον του κυνηγώντας μπάλες και επιστρέφοντας όταν έπρεπε, καλύπτοντας σωστούς χώρους. Στο τελευταίο ειδικά 20λεπτο του αγώνα, η μπάλα περνούσε από τα πόδια του σχεδόν σε κάθε επίθεση της ομάδας του Πειραιά.

Υ.Γ: Ας ελπίσουμε πως φέτος, έστω και με δύο εκπροσώπους, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πετύχει επιτέλους μια διάκριση, είτε στη δεύτερη είτε στη τρίτη τη τάξη διοργάνωση της UEFA.

Υ.Γ 2: Η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου καθρεφτίζεται στη στάση μερικών ομάδων και της Super League, αφού το δικό μας εθνικό πρωτάθλημα και εκείνο της γειτονικής μας Αλβανίας, αποτελούν τα μόνα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που κάνουν σέντρα τον… Σεπτέμβρη! Θα καταφέρει άραγε να βγει από αυτό τον… βούρκο των εσωτερικών προστριβών το ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο;