Πριν ξεκινήσω να γράφω περί Euroleague και Τζόρντι Μπερτομέου να ευχηθώ σε όλους εσάς, Καλό Πάσχα με υγεία και ότι καλύτερο. Δεν θα θέλω να γράψω κάτι για τον κορωνοϊό και το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν πήγαμε στις εξοχικές μας κατοικίες. Όλα στο μυαλό μας και η ψυχολογία ας είναι θετική.

Πάμε στα δικά μας και ας δούμε πίσω από τις απαντήσεις του Τζόρντι Μπερτομέου, τι μέλλει γενέσθαι στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης στο μπάσκετ. Προσωπικά αν με ρωτήσει κάποιος, για ποιο λόγο έδωσε αυτή την συνέντευξη τύπου ο CEO της Euroleague, αδυνατώ να του δώσω ξεκάθαρη απάντηση.

Δηλαδή ο Ισπανός παράγοντας παραδέχτηκε πως ακόμα, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση για την ολοκλήρωση ή μη της λίγκας του. Πραγματικά κατανοώ απόλυτα αυτή του τη θέση και τη σέβομαι, αν και δύο είναι τα σενάρια που προκρίνονται. Ολοκλήρωση της regular season και Final Eight (πολλοί σύλλογοι ήταν θετικοί σ’αυτή τη λύση) ή τοποθέτηση οριστικού λουκέτου και τα λέμε από Οκτώβριο πάλι. Τόσο κυνικά, τόσο ξεκάθαρα.

Προέχει η υγεία των αθλητών, όμως η Euroleague είναι μία διοργάνωση που την παρακολουθεί όλος ο κόσμος και τα κλαμπ-πελάτες δεν επιθυμούν να χάσουν ακόμα και τα λιγοστά έσοδα, που δικαιούνται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα εμφανίζεται υποψήφια, στο να στεγάσει το θεσμό, κάτι που αν συμβεί, δεν θα είναι τόσο άσχημο για κανέναν μας. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, καλύτερη να σταματήσει η κουβέντα για τη Euroleague, ώστε να ησυχάσουν άπαντες.

Θέλω να τονίσω κάτι, που μου έκανε αλγεινή εντύπωση. Ο Μπερτομέου σε ερώτηση για το γεγονός, πως οι Αμερικανοί αθλητές, επέστρεψαν στη χώρα τους, έδειξε πλήρη αδιαφορία, και δεν έδειξε ενδιαφέρον για το πως θα εμφανιστούν στα παρκέ. Επιπλέον όταν και αν γίνει επανεκκίνηση, ίσως μερικών τα συμβόλαια να έχουν λήξει. Κάλλιστα μερικά κλαμπ, ίσως και να παρουσιαστούν αποδεκατισμένα στους αγώνες, καθώς ο Μπερτομέου, απαγόρευσε οποιαδήποτε αλλαγή στα ρόστερ. Τώρα τι σόι πολιτική είναι αυτή, θα σας γελάσω. Μία σοβαρή διοργάνωση δεν οφείλει να κάτσει να συζητήσει με τους πελάτες της, τι θα γίνει με τους αθλητές; Το μπάχαλο της Euroleague είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ και για πολλοστή φορά, βασιλεύει το μότο ‘όσα φέρει ο άνεμος”. Ο Μπερτομέου παραδέχτηκε πως θα εισακούσει τις εντολές του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, όμως για το πως θα βγουν να παίξουν ομάδες, παίκτες και προπονητές, σήκωσε τα χέρια ψηλά.

Τέλος τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν υποστεί ανεπανάληπτη ζημιά, αφού η επένδυση τους, ουσιαστικά έχει πέσει στο κενό. Δεν γνωρίζω τι συμβάσεις έχουν υπογραφεί, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως την ερχόμενη σεζόν, τα συμβόλαια και οι προσφορές θα είναι μικρότερες μ’ότι αυτό συνεπάγεται.

Εν κατακλείδι η περιπέτεια του κορωνοϊού, θ’αφήσει ποικίλα αρνητικά κατάλοιπα στον επαγγελματικό αθλητισμό και δη στη Euroleague. Αυτό που δεν μου αρέσει, είναι τα ημίμετρα των διοικούντων της διοργάνωσης, τίποτε άλλο.

Δεν θα σας κουράσω άλλο, φάτε με μέτρο σήμερα κι ύστερα βγείτε να περπατήσετε. Καλό κάνει η σωματική και πνευματική ισορροπία. Είναι απαραίτητα σε όλους μας, για να μην τρελαθούμε με τα όσα βιώνουμε.